Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Άγνωστοι Έλληνες: Αραουκάνοι, οι Σπαρτιάτες της Χιλής - «El Origen Griego de los Araucanos»


Σε πολλά άρθρα μας έχουμε μιλήσει για τον Ελληνισμό. Έναν Ελληνισμό που δεν γνωρίζει σύνορα αλλά ως τις μέρες μας είναι διασκορπισμένος σε όλον τον κόσμο και, παρόλο που διατρανώνει την καταγωγή του, παραμένει «ανεκμετάλλευτος» από το ελληνικό κράτος.

Αυτοί οι Έλληνες, που εν πολλοίς αποδεικνύονται περισσότερο Έλληνες από όλους εμάς, φυλάσσουν σαν «κόρη οφθαλμού» τις αξίες που τους έχει κληροδοτήσει η προέλευσή τους.

Σε αυτούς τους Έλληνες ή αλλιώς Ελληνογενείς ανήκουν οι Παστούν και οι Καλάς, που μελετήσαμε σε προηγούμενες έρευνές μας.

Στο παρόν άρθρο θα «ταξιδέψουμε» πιο μακριά, στην αμερικανική ήπειρο και συγκεκριμένα στην Χιλή, όπου ζει μέχρι σήμερα η φυλή των Αραουκανών.

Οι «Σπαρτιάτες της Χιλής», όπως αποκαλούνται, έχουν ευρωπαϊκή καταγωγή και έφτασαν στην συγκεκριμένη χώρα από τα δυτικά (μέσω του Ειρηνικού Ωκεανού), ενώ αριθμούν γύρω στους 1.800.000 κατοίκους (1.100.000 στην Χιλή και 700.000 στην Αργεντινή).
Οι Ισπανοί φτάνοντας παλιότερα στην περιοχή της Χιλής συνάντησαν τους Αραουκανούς, οι οποίοι ονομάζονταν τότε Μαπούτσε.

Οι χρονικογράφοι της εποχής έκαναν λόγο για «ανθρώπους λευκούς με γαλάζια μάτια, ανοιχτόχρωμη κώμη (ξανθή ή καστανόξανθη) και ίσια μύτη».

Ο Λουίς Αλδέα στο έργο του «Βιβλιοθήκη των Χιλιανών συγγραφέων» αναφέρει χαρακτηριστικά:  « Η Αραουκανή γυναίκα είναι όμοια με την Ελληνίδα». Αλλά και ο Μολίνα στο έργο του «Historia civil natural del Reyno del Chyle» υπογραμμίζει την ομοιότητά τους με τους Έλληνες, λέγοντας πως «είναι λευκοί, έχουν γαλανά μάτια και καστανόξανθα μαλλιά… έχουν κανονικά χαρακτηριστικά και όμορφα».

Ο Μαρίνο ντε Λοβέρα, τέλος, στο έργο του «Cronicas del Reyno del Chile” τονίζει πως πρόκειται για ανθρώπους «χαρούμενους και καλόβολους, ευδιάθετους, γενναίους, ψηλού αναστήματος, με ίσια μυτη και πρόσωπα όμορφα και κοκκινωπά…»

Οι Αραουκανοί όμως δεν μοιάζουν μόνο ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους με τους Έλληνες..

Πρώτον και κύριον η γλώσσα τους παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία σε επίπεδο δομής και λεξιλογίου με την ελληνική:

Αρ= άριος, γηγενής< ἂρουρα που σημαίνει γη
Αυκα= επιτίθεμαι<κινέω που σημαίνει παρορμώ, επιτίθεμαι
Aλντο=πολύ<ἀλδαίνω που σημαίνει
Μακο= μακρύ<μάκος (μήκος στην δωρική διάλεκτο που ταξίδεψαν στην Δύση)
Ανιλεο= ανηλεής
Αντακορο= Αντίχορος
Αντιπαν= Αντιφάνης
κατουμ= τεμαχίζω<κόπτω
κιριο= κύριος
πονο=πόνος
καρελαο=Χαρίλαος
Λιεντουρ=Λέανδρος
κονα=νέος<κούρος
ντουάμν=θέλω<θυμός
φλι=ρέω<φλύω που σημαίνει υπερχειλίζω
λονκο<ηγέτης<πλοχμός που σημαίνει πλοκάμι
καλκου=μάντης<καλχαίνω που σημαίνει στοχάζομαι (Εξ’ ου και ο μάντης Κάλχας)
πελου=κινώ<πέλω που σημαίνει κινώ
γιανα=ιθαγενής<εγγενής<γίγνομαι
τεκαου=δέκα
βελο=βέλος
αετο=αετός

Σ’ ενα κρίσιμο Συμβούλιό τους αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της καταγωγής τους και ανατέθηκε στον Λόνκο Κιλαπάν (Πλόχμο Καλλιφάνη) να συγγράψει σχετικό βιβλίο το οποίο έπειτα τιτλοφορήθηκε ως «El Origen Griego de los Araucanos» (Η ελληνική καταγωγή των Αραουκάνων) και εκδόθηκε το 1974 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Σαντιάγο.

Ο Λόνκο Κιλαπάν, ο οποίος θεωρείται ο επίσημος ιστορικός των Αραουκανών, εξιστορείται τα εξής.
Περί το 800π.Χ. μία αποστολή από την κυρίως Ελλάδα και συγκεκριμένα την Σπάρτη ξεκίνησε με στόχο την ίδρυση αποικίας στην περιοχή της Χιλής. Αφού δίησχησαν την Μ. Ασία, έφτασαν στον σημερινό Λάος (<λαός)… κατέβηκαν προς την χερσόνησο της Μαλαισίας και έπειτα βγήκαν στον Ειρηνικό ωκεανό και από εκεί στην αμερικανική ήπειρο.

Το επόμενο βήμα τους ήταν η αναζήτηση γης αναλόγου γεωγραφικού πλάτους με αυτό της Ελλάδας, προκειμένου να εγκατασταθούν. Κατευθύνθηκαν λοιπόν μεταξύ του 36ου και 34ου παραλλήλου νότια του Ισημερινού. Ίδρυσαν έτσι κράτος και το ονόμασαν Χιλή ως παραφθορά της λέξης Φυλή.

Οι Σπαρτιάτες άποικοι έφεραν μαζί τους την νομοθεσία του Λυκούργου (Κοοργο, όπως τον ανόμασαν), η οποία τέθηκε σε ισχύ και ονομάστηκε «Νόμος των προγόνων», καθώς και την θρησκεία τους (Μάτσι< Πυθία). Όταν διαβάζει κανείς την ιστορία των Αραουκανών, σύμφωνα με τον Λόνκο, είναι λες και διαβάζει την ιστορία της Σπάρτης.

Ο Χιλιανός ιστορικός, που δεν έχει κανένα απολύτως συμφέρον να αποδείξει την όποια συγγένεια με μία τόσο μικρή χώρα στον χάρτη κι επομένως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εθνικιστής, συνέγραψε αυτό το βιβλίο για να εκπληρώσει το αίτημα των συμπατριωτών του, που ήθελαν να γνωστοποιήσουν σε όλους ότι είναι Έλληνες!

Δεν ήταν όμως ο μόνος που έκανε λόγο για κάτι τέτοιο. Ακόμα και ο μεγαλύτερος ποιητής των Αραουκανών , Πάμπλο Νερούντα, έχει συνθέσει το ακόλουθο ποίημα με τίτλο «Canto Heneral»:

« Ω Αραουκανία, με τις χειμαρροφυείς βαλανιδιές
εσύ ω πατρίδα δίχως έλεος (…)
κι εσείς, Αραουκάνοι,
πρόγονοί μου (…)
Το αίμα το ελληνικό
κατρακυλά την ώρα τούτη…»

Πέραν της γλώσσας, της γενναιότητας και της νομοθεσίας οι Αραουκανοί, απόγονοι των Σπαρτιατών, διαθέτουν και άλλες ομοιότητες με τους αρχαίους Έλληνες.

Οι χοροί τους φερ’ ειπείν είναι κυκλικοί. Ένας από αυτούς μάλιστα ονομάζεται purrum (= πυρρίχιος) και είναι πολεμικός χορός που απαντά και στην αρχαία Ελλάδα.

Πολλά από τα παιχνίδια τους, ακόμη, είναι κατάλοιπα των αρχαίων Ελλήνων, όπως το pollin (βολή< βάλλω), κάτι σαν χόκευ, που προέρχεται από το κερητίζειν των Σπαρτιατών.

Αλλά και τα αντικείμενά τους φέρουν ελληνικά σύμβολα.

Η ευγονία, το θάρρος, η σκληραγώγηση, η ευπείθεια σε σκληρούς νόμους, το ανυπόταχτον του Έλληνα (μακρόχρονη αντίσταση σε ξένη επιβουλή, την ίδια στιγμή που οι υπόλοιπες φυλές της περιοχής είχαν υποταχθεί από πολύ νωρίς), η αυτοθυσία αποτελούν στοιχεία που δικαιολογούν επάξια τον τίτλο τους «Σπαρτιάτες της Χιλής».

Οι Αραουκανοί έχουν διαδηλώσει επανειλημμένα για την αναγνώριση της μειονότητας τους. Ανταπόκριση έχουν βρει μόνο από την Σουηδία! Η Ελλάδα δηλαδή της έχει «γυρίσει την πλάτη», όπως έχει κάνει πολλές φορές στην ιστορία άλλωστε…

Ελληνογενείς φυλές σαν κι αυτή υπάρχουν αμέτρητες στον πλανήτη και εμείς τις αφήνουμε στην αφάνεια, ενώ θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε και προς όφελός μας.

Γιατί πολύ απλά ο Ελληνισμός δεν αναγνωρίζει σύνορα και χρονικά όρια!

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές


Οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στην οξείδωση και κατά συνέπεια στη γήρανση του οργανισμού ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνες για πολλές παθήσεις.


Η λειτουργία των αντιοξειδωτικών είναι να καταστρέφουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, και να προστατεύουν το οργανισμό από την οξείδωση.

Οι παράγοντες που συντελούν στο οξειδωτικό στρες στη καθημερινή μας ζωή είναι πολλές:
-Έκθεση σε χημικές και τοξικές ουσίες π.χ. καθαριστικά, καλλυντικά, εντομοκτόνα, σπρέι, βαρέα μέταλλα όπως αλουμίνιο, μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο κλπ.
-Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος
-Τα κορεσμένα (ζωικά) λιπαρά τα οποία βρίσκονται στο κρέας και στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
-Τα τρανς λιπαρά που προέρχονται από την επεξεργασία (θέρμανση, τηγάνισμα) και την οξείδωση των λιπαρών οξέων.
-Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
-Τα βαρέα μέταλλα, όπως αλουμίνιο, υδράργυρος, αρσενικό, μόλυβδος, νικέλιο, κάδμιο, κοβάλτιο, παλλάδιο, τα οποία εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω των τροφίμων ή των συσκευασιών τους.

Η διατροφή σε ένα φυσιολογικό άτομο, βάση της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας πρέπει να περιέχει 3.000-5.000 μονάδες Orac.
Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) εκφράζει τη δύναμη που διαθέτει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών του.


Τρόφιμα
Μονάδες Orac
Αγκινάρες, ωμές
6.552
Αγγούρι, με τι φλοίδα ωμό
232
Άνηθος, φρέσκος
4.392
Αχλάδια πράσινα, ωμά
2.201
Αμύγδαλα, ωμά
4.454
Βανίλια, σπόροι ξεραμένοι
122.400
Βασιλικός, ξεραμένος
61.063
Βατόμουρα, μαύρα ωμά
5.905
Βερίκοκα, ωμά
1.110
Γαρύφαλλο, τριμμένο
290.283
Γλυκοπατάτες ψητές
2,115
Γκότζυ μπεριες, ωμά
3.290
Γκρειπ φρουτ λευκά
1.238
Δαμάσκηνα, φρέσκα
6.100
Δενδρολίβανο, ξερό
165.280
Ελαιόλαδο, έξτρα παρθένο
372
Θυμάρι αποξηραμένο
157.380
Κακάο σκόνη
485
Καλαμπόκι, ωμό
728
Κανέλα σκόνη
131.420
Κάρδαμο
2.764
Κάρυ
48.504
Καρύδια
13.541
Καρότο, ωμό
697
Καρπούζι
142
Καρύδι
13.541
Κεράσι φρέσκο
3.747
Κρεμμύδια κόκκινα, ωμα
1.521
Κόλιανδρος, φρέσκα φύλλα ωμά
5.141
Κολοκυθάκι, ωμό
180
Κουνουπίδι, ωμό
870
Κουρκούμι
127.068
Κρασί κόκκινο
3.607
Κύμινο
50.372
Λάχανο, ωμό
529
Λεμόνι χυμός, ωμός
1.225
Μαϊντανός
1.301
Μανιτάρια λευκά
691
Μαντουράνα, φρέσκια
27.297
Μάραθος, βολβός ωμός
307
Μαρούλι, πράσινα φύλλα ωμά
1.532
Μελιτζάνα, ωμή
932
Μέντα, φρέσκια
13.978
Μήλα, κόκκινα ωμά με φλούδα
4.275
Μοσχοκάρυδο, τριμένο
69.640
Μπανάνες, ωμές
795
Μπιζέλια, ωμά
524
Μπρόκολο, ωμό
1.510
Ντομάτες, ωμές
546
Ξύδι από κόκκινο κρασί
410
Ξύδι από μήλα
564
Παντζάρι, ωμό
1.776
Πατάτες, ψητές
1.138
Πεπόνια
319
Πιπεριές πράσινες, ωμές
935
Ποπ κορν
1.743
Πορτοκάλι
2.103
Πράσο, ωμό
569
Ραπανάκι, ωμό
1.750
Ρεβίθι, ωμό
847
Ρίγανη, ξερή
175.295
Ροδάκινο, ωμό
1.922
Ρόδι
4.479
Ρόκα
1.904
Σαμπούκος, ωμά μούρα
14.697
Σέλινο, ωμό
552
Σινάπι, κίτρινοι σπόροι
29.257
Σκόρδο, ωμό
5.708
Σπανάκι, ωμό
1.513
Σπαράγγια, ωμά
2.252
Σταφύλια κόκκινα, ωμά
1.837
Τζίντζερ, ρίζα ωμή
14.840
Σύκα, ωμά
3.383
Τριαντάφυλλο (σπόρια)
96.150
Τριφύλλι, ήμερο
1.510
Τσάι πράσινο, αφέψημα
1.253
Τσίλι σκόνη
23.636
Φακές, ωμές
7.282
Φασκόμηλο, ξερό
119.929
Φασόλια κόκκινα, ωμά
8.606
Φράουλες, ωμές
4.302
Φιστίκια Αιγίνης
7.675
 

Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ Ή ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ; Επιστολή του Πομάκου Ιμάμ Μεχμέτ, στη Ζαγάλισα.



Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι (..) Ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι έζησαν και ακόμα συνεχίζουν να ζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ως απλούς συνανθρώπους σ’ αυτή την κοινωνία τους αποκαλούμε μειονότητα. Παρόλο που προέρχομαι από τους «Άλλους», είμαι αλλεργικός στη λέξη «μειονότητα». Η λέξη μειονότητα, από μόνη της σημαίνει διάκριση για εμένα και είναι μία πινακίδα υποταγής, σε μία ελεύθερη κοινωνία.
Όποιος αισθάνεται Έλληνας και ο ίδιος στο μυαλό του σκέφτεται και αισθάνεται σαν Έλληνας και χωρίς καμία αμφιβολία, δηλώνει ότι «είμαι Έλληνας», για εμένα είναι Έλληνας. Είμαι ένας από αυτούς. Γεννήθηκα στα Πομακοχώρια της Ξάνθης και το γένος μου προέρχεται από τους Πομάκους. Τα γονίδια μου είναι Πομακικά (..) Είμαι Πομάκος, είμαι Θρακιώτης, είμαι Ροδοπαίος και πάνω απ’ όλα είμαι Έλληνας και Ευρωπαίος. Μπορεί να μην είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά είμαι Έλληνας και πιστεύω στο Ισλάμ.
Σε ένα από τα ταξίδια μου στο εξωτερικό, λόγω της εργασίας μου, μου έτυχε ένα περιστατικό στο αεροδρόμιο του Λονδίνου. Η ταυτότητά μου ήταν φθαρμένη από την πολυκαιρία και την πολυχρησία. Μου υπέδειξαν να περιμένω στην άκρη μέχρι να εξακριβωθούν τα στοιχεία μου. Αφού περίμενα αρκετή ώρα, τα έβαλα με τους υπάλληλους του αεροδρομίου, έως ότου ήρθε ο προϊστάμενος. Όμως, μ’ αυτή την ταυτότητα είχα γυρίσει όλη την Ευρώπη και πουθενά δεν υπήρχε πρόβλημα. Γιατί στην Αγγλία προέκυψε αυτό; Διότι με πέρασαν για λαθρομετανάστη και θεώρησαν την ταυτότητα πλαστή. Τελικά, εκεί που περίμενα ήρθε μια κυρία καλοντυμένη και άρχισε να μου μιλάει στα Τουρκικά. Αφού την άκουσα και κατάλαβα ότι οι Άγγλοι με είχαν περάσει για Τούρκο μετανάστη, την ευχαρίστησα για το ενδιαφέρον της, αλλά την εξαπέστειλα κιμπάρικα. Η Τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία καλά έκανε την δουλειά της, αλλά η δική μας δεν κουνήθηκε.

εφημερίδα Ζαγάλισα
http://zagalisa.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πληροφορίες

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."