Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Εμμανουήλ Κουτρούλης


 ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πλούσιος Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης εκ Σύρου, προκειμένου να κερδίσει την καρδιά της όμορφης, φιλόδοξης, ξιπασμένης και πονηράς Ανθώς αποφασίζει να γίνει υπουργός. Με τη βοήθεια του υπηρέτη του δωροδοκεί, δολοπλοκεί, μοιράζει υποσχέσεις και, εν τέλει, το επιτυγχάνει. Νυμφεύεται την αγαπημένη του, πλην όμως πέφτει από τα σύννεφα όταν αντιλαμβάνεται πως ήταν κατά φαντασίαν υπουργός. Κάποιοι, πιο επιτήδειοι από τον ίδιον, τον είχαν ξεγελάσει υπουργοποιώντας τον. Αυτή είναι η υπόθεση του θεατρικού έργου που έγραψε ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής το 1845. Τότε δεν υπήρχε τηλεόραση, τα πρόσωπα των πολιτικών δεν έμπαιναν πρωί και βράδυ στο σπίτι των ψηφοφόρων, οπότε και η υπόθεση της κατά φαντασίαν υπουργοποιήσεως έδειχνε αληθοφανής.
Το έργο του Ραγκαβή κληροδότησε στη γλώσσα μας μία από τις δημοφιλέστερες εκφράσεις. Το «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος», αν δεν κάνω λάθος, συγκαταλέγεται στο αποθεματικό κεφάλαιο των τρόπων που μας επιτρέπει να περιγράψουμε επιγραμματικά το ευτράπελον της ζωής μας, μαζί με το χάος, την ευτέλεια και λοιπές αρετές του νεοέλληνος βίου. Ο φίλος Βασίλης Παπαβασιλείου ο οποίος είχε σκηνοθετήσει με μεγάλη επιτυχία, όχι μόνον καλλιτεχνική αλλά και εμπορική, το έργο στο Εθνικό Θέατρο το 2012, μου υπενθύμισε πως μερικά χρόνια πριν, σε παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, τον ρόλο του κατά φαντασίαν υπουργού είχε ερμηνεύσει ο Παύλος Χαϊκάλης. Η διαφορά είναι ότι ο ίδιος από κατά φαντασίαν υπουργός έγινε υπουργός στην πραγματικότητα.
Δεν ισχυρίζομαι πως ο κ. Χαϊκάλης στη σύντομη θητεία του ξεπέρασε τα όρια του «κατά φαντασίαν». Μάλλον κάποιοι επιτήδειοι τον ξεγέλασαν. Κατάφερε όμως να βρει το ταίρι του στη σωματοφύλακα που τον συνόδευε. Ως υπουργός νυμφεύθηκε την Ανθώ της καρδιάς του. Δυστυχώς, τον έχασαν και τα έδρανα της Βουλής. Ευτυχώς, αντικατεστάθη από άλλους αντάξιούς του. Αναφέρω όμως την ιστορία του Κουτρούλη και του γάμου του διότι η πορεία από τον Κουτρούλη του Ραγκαβή ώς την υπουργοποίηση του Χαϊκάλη σηματοδοτεί και την πορεία της Ελλάδας στον χρόνο που μεσολάβησε, κάτι παραπάνω από ενάμιση αιώνα.
Η Αθήνα από κωμόπολη έγινε μεγαλούπολη, η Ελλάδα τριπλασίασε την επικράτειά της, η τηλεόραση έφερε στην καθημερινότητά μας τον κ. Χαϊκάλη και ο κ. Χαϊκάλης ενσάρκωσε σε μια πραγματική κυβέρνηση τον ρόλο που είχε ενσαρκώσει στη σκηνή. Αυτόν του κατά φαντασίαν υπουργού. Το ευτράπελον, το οποίον κάποτε ανεδείκνυε η κωμωδία, το επιδεικνύει τώρα η πολιτική σκηνή. Θα μου πείτε ότι η υπουργοποίηση του κ. Χαϊκάλη ήλθε, απήλθε και την έχουμε ξεχάσει ως μέρος του κακόγουστου αστείου που ακούει στο όνομα συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.
Πόσοι όμως κατά φαντασίαν υπουργοί εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας; Πόσοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα ευεργετήματα του κληροδοτήματος που άφησε ο Κουτρούλης; Ελάτε τώρα. Ο θεός της Ελλάδας, μεγάλος ή μικρός, ξέρει από κωμωδία. Και ξέρει να αξιοποιεί το ανεξάντλητο κεφάλαιο του ευτράπελου που διαθέτει η μικρή αυτή χώρα.
Θα μου πείτε, για να υπάρχει αυτή η χώρα από την εποχή του Κουτρούλη ώς την εποχή του Χαϊκάλη, μάλλον μεγάλος θα είναι ο θεός της.

 http://www.kathimerini.gr

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

παρασιτικού καταναλωτισμού και του κοινωνικού παρασιτισμού συνέπειες


Το γεγονός, το οποίο περιπλέκει αφάνταστα τη σημερινή ελληνική κατάσταση, κάνοντας τη να φαίνεται κατ´αρχήν αδιέξοδη, είναι ότι η υπέρβαση του παρασιτικού καταναλωτισμού ειδικότερα και του κοινωνικού και ιστορικού παρασιτισμού γενικότερα, η εκλογίκευση της οικονομίας και της εθνικής προσπάθειας στο σύνολό της, δεν προσκρούουν απλώς στα οργανωμένα συμφέροντα μιας μειοψηφίας , η οποία στο κάτω-κάτω θα μπορούσε να παραμερισθεί με οποιαδήποτε μέσα και προ πάντος με τη συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας. Τα πράγματα είναι ακριβως αντίστροφα. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού όλων των κοινωνικών στρωμάτων έχει έν τω μεταξύ συνυφάνει, κατά τρόπους κλασσικά απλούς ή απείρως ευρηματικούς, την ύπαρξη και τις απασχολήσεις της με τη νοοτροπία και με την πρακτική του παρασιτικού
καταναλωτισμού και του κοινωνικού παρασιτισμού. Για να ακριβολογήσουμε, βέβαια, πρέπει να προσθέσουμε ότι σε σχέση με τη σύγχρονη Ελλάδα η έννοια του παρασιτισμού μόνον οξύμωρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί: γιατί εδώ δεν πρόκειται για ένα λίγο-πολύ υγιή εθνικό κορμό, ο οποίος έχει αρκετές περισσές ικμάδες ώστε να τρέφει και μερικά παράσιτα ως σύνολο εις βάρος ολόκληρου του εαυτού του, ήτοι τρώει από τις σάρκες του και συχνότατα από τα περιττώματά του. Οι κοινωνικές και ατομικές συμπεριφορές, που ευδοκιμούν μοιραία σε τέτοιο μικροβιολογικό περιβάλλον, συμφυρόμενες με ζωτικότητα κατάλοιπα αιώνων ραγιαδισμού, βαλκανικού πατριαρχισμού και πελατειακού κοινοβουλευτισμού, αποτελούν την άκρα αντίθεση και τον κύριο φραγμό προς κάθε σύλληψη και λύση των προβλημάτων της εθνικής επιβίωσης πάνω σε βάση μακροπρόθεσμης και οργανωμένης συλλογικής προσπάθειας. 


ΚΟΝΔΥΛΗΣ
 


           "... μερικές φορές όμως οι ίδιες οι λέξεις, όπως και μερικά αντικείμενα ξεχασμένα, σε προκαλούν να τις βγάλεις από την ησυχία των κειμένων και να τις ρίξεις στην «αγορά». Μη μου πείτε ότι δεν εντυπωσιάζεστε πάντα όταν διαπιστώνετε πως μερικές λέξεις της δικής μας καθημερινότητας έχουν ατόφιες διασχίσει το διάστημα τόσων αιώνων ανθρώπινης ιστορίας για να ξοκείλουν στα δικά μας αβαθή. Το ζήτημα δεν είναι η γραμματική. Το ζήτημα είναι οι ανθρώπινες αξίες που μεταφέρουν αυτές οι λέξεις και οι οποίες έχουν αναδειχθεί από τη χαραυγή του πολιτισμού, από την εποχή του Ομήρου.

Δεν ξέρω γιατί, ίσως από επαγγελματική διαστροφή, εντυπωσιάζομαι ακόμη περισσότερο όταν αυτές οι λέξεις επισημαίνουν ελαττώματα και αναπηρίες του ανθρώπινου χαρακτήρα και της συμπεριφοράς. Ισως επειδή πιστεύω ότι το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού είναι ότι από πολύ νωρίς αντιμετώπισε το μέτρο της αδυναμίας του ανθρώπινου σύμπαντος και ό,τι κατάφερε να χτίσει, το έχτισε, έχοντας συνείδηση αυτής της αδυναμίας. Το «ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο!» που θα έλεγε και ο Νίτσε."

         ¨... Λέξεις που διέσχισαν τους αιώνες χωρίς να αλλάξει ούτε η μορφή τους ούτε το περιεχόμενό τους. Ο «αμετροεπής» Θερσίτης, ο πρώτος αντιήρωας της ιστορίας της λογοτεχνίας, και ο πρώτος μεγάλος κωμικός, και ο «αλλοπρόσαλλος» Διομήδης, δύο σταθεροί ελληνικοί χαρακτήρες. Ο «αμετροεπής» και ο «αλλοπρόσαλλος», δύο σταθερές αξίες του ελληνισμού οι οποίες ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να λάμπουν στο στερέωμα της επικής μας ζωής."


  ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μικρά αστεία


Μια ισορροπημένη δίαιτα είναι ένα χάμπουργκερ σε κάθε χέρι . 

Μεγαλοφυΐα : Ένας που σε στρατόπεδο γυμνιστών θυμάται φάτσες .

Η υγεία είναι ο πιο αργός ρυθμός για να πεθάνει κανείς .

Μην παίρνετε τη ζωή στα σοβαρά . Κανείς δεν βγήκε ζωντανός από αυτή . 

Ποια τροφή κατεβάζει τη σεξουαλικότητα κατά 90 % ;
Η γαμήλια τούρτα . 

Οι άντρες με τρυπημένα αυτιά είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για γάμο .
Έχουνε εμπειρίες και πόνου και αγοράς κοσμημάτων .

ΚΑΒΑΦΗΣ:- Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.


Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ’ ευχήν στην Aποικία
δεν μέν’ η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ’ όλο που οπωσούν τραβούμ’ εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Aναμορφωτή.

Όμως το πρόσκομμα κ’ η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Aναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς.) Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ’ εξετάζουν,
κ’ ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν’ επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Aποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τί να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.

Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.

Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.—

Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Aποικία.
Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός.
(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015



ΑΥΤΟΣ
ο κοσμος ο μικρος, ο μεγας


Υστερα και το φλοισβο ενοησα και τον μακρυ ατελειωτο ψιθυρο των δεντρων
Ειδα πανω στο μολο αραδιασμενα τα κοκκινα σταμνια
και πιο σιμα στο ξυλινο παραθυροφυλλο
κει που κοιμομουνα με το 'να πλάι
λαλησε πιο δυνατα ο βοριας
Και ειδα
Κορες ομορφες και γυμνες και λειες ωσαν το βοτσαλο
με το λιγο μαυρο στις κοχες των μηρων
και το πολυ και πλουσιο ανοιχτο στις ωμοπλατες
να φυσουν ορθιες μεσα στην Κοχυλα
και αλλες γραφοντας με κιμωλια
λογια παραξενα, αινιγματικα:
ΡΩΕΣ; ΑΛΑΣΘΑΣ, ΑΡΙΜΝΑ,
ΟΛΗΙΣ, ΑΪΑΣΑΝΘΑ; ΥΕΛΤΗΣ11
μικρες φωνες πουλιων και υακινθων
ή αλλα λογια του Ιουλιου
Σημαινοντας οι εντεκα
πεντε οργιες του βαθους
περκες γοβιοι σπαροι
με πελωρια σβαραχνα12 και κοντες πρυμναιες ουρες
Ανεβαινοντας εβρισκα σπογγους
και σταυρους θαλασσης
και λιγνες αμιλητες ανεμωνες
και πιο ψηλα στα χειλη του νερου
πεταλιδες τριανταφυλλιες
και μισανοιχτες πίνες και αρμυρήθρες
"Ακριβα λογια, μου ειπε, ορκοι παλαιοι
που εσωσε ο Καιρος και η σιγουρη ακοη των μακρυνων ανεμων"
Και σιμα στο ξυλινο παραθυροφυλλο
κει που κοιμομουνα με το 'να πλάι
δυνατα στο στηθος μου εσφιξα το μαξιλαρι
και τα ματια μου δακρυα γιοματα
Ημουν στον εκτο μηνα των ερωτων
και στα σπλαχνα μου σαλευε σπορος ακριβος

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

4η Οκτωβρίου. Το χρονικό της απελευθέρωσης της Ξάνθης


4 oktovriou 1919

Η Ξάνθη γιορτάζει την επέτειο της 4ης Οκτωβρίου. Το χρονικό της απελευθέρωσης

Την απελευθέρωσή της από τους Βούλγαρους γιορτάζει η Ξάνθη στις 4 Οκτωβρίου .
Μια απελευθέρωση που προηγείται από την την υπόλοιπη Θράκη κατά μερικούς μήνες αφού η περιοχή απελευθερώνεται χωρίς πολεμικές μάχες και συνιστά την απαρχή της ενσωμάτωσης της Θράκης στον Εθνικό Κορμό, που συντελείται την άνοιξη του 1920. Τα γεγονότα των ημερών και οι διεθνείς ισορροπίες που ευνοούν κάτι τέτοιο, περιγράφονται στο χρονικό που ακολουθεί: 
To χρονικό:
Η Ξάνθη είχε ήδη απαλλαχθεί από τον τουρκικό ζυγό, ύστερα από 500 και πλέον χρόνια κατοχής και με καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 1912 στο πλαίσιο του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, όταν απελευθερώθηκε από βουλγαρικά στρατεύματα, τότε συμμαχικά. Αυτά στη συνέχεια μετεβλήθησαν σε στρατεύματα κατοχής, υλοποιώντας τη λεγόμενη «πρώτη βουλγαρική κατοχή» της Ξάνθης που διήρκεσε 8 μήνες.
H πρώτη είσοδος του Ελληνικού Στρατού το 1913
H πρώτη είσοδος του Ελληνικού Στρατού το 1913
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν για πρώτη φορά την Ξάνθη τον Ιούλιο του 1913, κατά το Β ‘ Βαλκανικό Πόλεμο, όμως η ελεύθερη περιόδος αποδείχτηκε ιδιαίτερα μικρή καθώς κράτησε μόνο 15 μέρες αφού η Συνθήκη του Βουκουρεστίου παραχώρησε την περιοχή στη Βουλγαρία. Η δεύτερη αυτή κατοχή υπήρξε ιδιαίτερα επώδυνη και οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι διωγμοί και οι αρπαγές περιουσιών του ελληνικού πληθυσμού – μεγάλο μέρος του οποίου αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ξάνθη και να περάσει στην Ανατολική Μακεδονία- υπήρξαν οι σκληρότερες στην ιστορία της Ξάνθης.
Φωτο: αρχείο Τάσου Τεφρωνίδη: Η ημέρα της απελευθέρωσης
Φωτο: αρχείο Τάσου Τεφρωνίδη: Η ημέρα της απελευθέρωσης
Μετά τη νίκη των Ελλήνων τον Οκτώβριο του 1918 σε βάρος των γειτόνων, δημιουργήθηκε το διασυμμαχικό κράτος, γνωστό ως «Χώρα της Θράκης» υπό γαλλική διοίκηση και με την παρουσία της ελληνικής μεραρχίας που εγγυόταν την ασφάλεια του πληθυσμού. Ο αρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων της Ανατολής, Στρατηγός Ντ’ Εσπεραί σε σημείωμά του ανέφερε ότι η «η παραχώρησις της Θράκης εις την Ελλάδα θα είναι δικαία αμοιβή δια την λαμπράν συμμετοχήν του ελληνικού στρατού εις τας εν Ανατολή επιχειρήσεις …» δίνοντας σχετικές οδηγίες στα ελληνικά στρατεύματα. Τελικώς στις 4 Οκτωβρίου του 1919 ο ελληνικός στρατός υπό το Στρατηγό Λεοναρόπουλο εισήλθε στο «τρίγωνο της Ξάνθης» (την Ξάνθη και περιοχές της σημερινής Ροδόπης μέχρι τον ποταμό Κομψάτο, κοντά στον Ίασμο). Οι επιχειρησεις είχαν ξεκινήσει από το βράδυ αλλά  τα ελληνικά στρατεύματα έμπαιναν στην Ξάνθη το πρωί της 4ης Οκτωβρίου.
Φώτο Αρχείο Τάσου Τεφρωνίδη: Η 9η Μεραρχία παρατάσσεται μπροστά από τη σημερινή δημοτική αγορά αμέσως μετά την απελευθέρωση
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτή την ιστορική στιγμή και με διαταγή του Στρατηγού Λεοναρδόπουλου, επικεφαλής των στρατιωτικών τμημάτων κατά την είσοδο στην Ξάνθη, ήταν ο ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός (ΜΧ) Γαβριήλ Λαδάς, μετέπειτα Δήμαρχος της πόλης.
Ταυτόχρονα επέστρεψαν στην Ξάνθη όσοι είχαν εγκαταλείψει την περιοχή και αφοπλίστηκε ο βουλγαρικός στρατός. Πρώτος Δήμαρχος ορίστηκε ο Ταχήρ Εφέντης, ο οποίος ήταν ο τελευταίος Δήμαρχος προ της Βουλγαρικής Κατοχής΄με τη σύμφωνη γνώμη των συμμάχων και του Ελ. Βενιζέλου. (Τον Αύγουστο του 2014 αποκαταστάθηκε η μνήμη του στις σχετικές μαρμάρινες πλάκες του Δήμου Ξάνθης, από όπου απουσίαζε)
Στις 14 Μαΐου του 1920 ο ελληνικός στρατός ξεκινώντας από την Ξάνθη και το λιμάνι των Ελευθερών θα καταλάβει την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη και οι συμμαχικές δυνάμεις θα παραχωρήσουν τότε πλήρη αυτονομία και διοίκηση, γεγονός που σηματοδοτεί τον εορτασμό της απελευθέρωσης στους άλλους δύο Νομούς της Θράκης. Οι στρατιωτικές κατακτήσεις επικυρώθηκαν με τη Συνθήκη των Σεβρών λίγες μέρες αργότερα και τα όρια αυτά δεν διαταράχθηκαν έκτοτε ποτέ, ούτε με τη Συνθήκη της Λωζάνης που διατήρησε τα υφιστάμενα σύνορα της χώρας μετά τη μικρασιατική καταστροφή.
H απελευθέρωση της περιοχής υπήρξε περισσότερο αποτέλεσμα διπλωματικών παρά στρατιωτικών επιτευγμάτων ενώ η ειρήνη και η κυριαρχία στην περιοχή δεν διαταράχθηκε παρά μόνο από τη Γερμανική και Βουλγαρική Κατοχή, κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Χanthipress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πληροφορίες

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."