-Αντέδρασε σθεναρά στην Αξιολόγηση των Δημοτικών Υπαλλήλων ο Δήμος Δράμας επικαλούμενος νομικό κενό
Νομικά και ηθικά κωλύματα στη διαδικασία της Αξιολόγησης των Δημοτικών Υπαλλήλων διαπιστώνει ο Δήμος Δράμας, ο οποίος δια του απερχόμενου Δημάρχου του κ. Κυριάκου Χαρακίδη, προχώρησε στη σύνταξη επιστολής προς το αρμόδιο Υπουργείο, η οποία αποτελεί όπως φαίνεται δείγμα γραφής και κατεύθυνσης για το σύνολο τον ΟΤΑ της χώρας.
Πρόκειται για έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεσή του το ThrakiToday.com, και το οποίο κοινοποιείται τόσο στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και την ΚΕΔΕ και ΠΕΔ ΑΜΘ, με θέμα την εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 318/1992, όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του Ν.4250/2014, του νόμου της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων δηλαδή που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος της Δράμας, ο παραπάνω Νόμος παρουσιάζει μια σειρά από νομικά κενά, ενώ φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. “Κατά την άποψή μας υπάρχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κώλυμα στην εκ μέρους των Δήμων υλοποίηση των τροποποιητικών του ΠΔ 318.92 διατάξεων του Ν.4250/2014. Κι αυτό γιατί στην ουσία καταστρατηγείται η παρ. 2 του άρθρου 84 του Ν.3584/2007 στην οποία ορίζεται ότι ...Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από γνώμη της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΠ-ΟΤΑ, η οποία διατυπώνεται μέσα από προθεσμία 30 ημερών, καθορίζονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται αξιολόγηση, τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγηση, καθώς και τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των υπαλλήλων σε σχέση με αυτήν... Η εν λόγω διάταξη του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων δεν έχει ρητά καταργηθεί από καμία άλλη διάταξη ή τροπολογία και είναι προφανές ότι τελεί σε ευθεία αντίθεση με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ του Ν.4250/2014, ως προς τη μέθοδο αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων” αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εν λόγω έγγραφο.
Μάλιστα, ο Δήμαρχος Δράμας που ως γνωστών δεν επανεξελέγη στο τιμόνι του Δημάρχου, θέτει και ζητήματα ηθικής στην εφαρμογή των όσων ορίζονται για την αξιολόγηση από τον επίμαχο Νόμο, επισημαίνοντας πως “υφίσταται σε αρκετούς Δήμους και συγκεκριμένα σε αυτού όπου υπάρχει μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές αλλαγή της πλειοψηφούσας παράταξης κι ένα πρόσθετο εξαιρετικά σημαντικό δίλημμα ηθικής τάξεως. Δήμαρχοι και Γενικοί Γραμματείς που απέρχονται στο τέλος Αυγούστου μπορούν εύκολα κι ενδεχομένως εύλογα να κατηγορηθούν για μεροληψία, ακόμα ίσως και εκδικητικότητα στη σύνταξη της Απόφασης επιμερισμού των ποσοστών, η οποία, κατά τη γνώμη μας είναι και η πλέον κρίσιμη φάση στη νέα διαδικασία αξιολόγησης που εισάγεται με τις διατάξεις του Ν. 4250/14 στη δημόσια διοίκηση”.
Σε άλλο σημείο της ίδιας επιστολής, αναφέρεται πως “δεν είναι δυνατόν να καλούνται απερχόμενες δημοτικές αρχές να εκκινούν διαδικασίες αξιολόγησης υπαλλήλων με υποχρεωτικά ποσοστά κλιμακωτής βαθμολόγησης. Διαδικασίες αξιολόγησης που αυτή τη φορά, σε αντίθεση με ότι ίσχυε στο παρελθόν, διαθέτουν έναν απόλυτα κρίσιμο και ενδεχόμενα καθοριστικό χαρακτήρα για το υπαλληλικό μέλλον των ιδίων των αξιολογούμενων. Μέχρι στιγμής το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει εκδώσει καμία οδηγία, ούτε έχει πάρει επίσημη θέση απέναντι στα πολύ σοβαρά νομικά και ηθικά ζητήματα που εν προκειμένω προκύπτουν στην υλοποίηση των διατάξεων του κεφαλαίου Γ' του Ν.4250/14 στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίηκησης της χώρας. Κατόπιν όλων των ανωτέρων επιθυμώ να σας δηλώσω ότι η υφιστάμενη Διοίκηση του Δήμου δε θα προβεί στη σύνταξη της Απόφασης επιμερισμού των ποσοστών για την Αξιολόγηση των Δημοτικών Υπαλλήλων του Δήμου Δράμας”.
Πρόκειται για ένα έγγραφο που ουσιαστικά φαίνεται να θέτει τις βάσεις του δρόμου που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ΟΤΑ της χώρας που αντιδρούν και εμπράκτως στην εφαρμογή του Νόμου της αξιολόγησης, ενώ το ίδιο έχει φτάσει στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
http://www.thrakitoday.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου