Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Προοδευτικά ταμπού και μεταναστευτικό

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην περίπου ευρωπαϊκή χώρα, το περίπου κράτος της οργανώνει περίπου στρατόπεδα. Είναι τα περίφημα «στρατόπεδα ανοιχτού τύπου», στοιχείο κι αυτό της ιδιοπροσωπείας μας, όπως το τσίπουρο και ο ήλιος. Στρατόπεδα που δεν είναι στρατόπεδα, αφού όποιος θέλει μπαίνει όποτε θέλει και όποιος θέλει βγαίνει επίσης όποτε θέλει. Στρατόπεδα, κάτι σαν ποιητικές μεταφορές της πλατείας Βικτωρίας, που όμως ικανοποιούν τα δύο μεγάλα ταμπού της μεταπολιτευτικής μας ψυχής. Το πρώτο είναι το συρματόπλεγμα – κακό όπως όλες οι απαγορεύσεις, ακόμη κι όταν προστατεύει το παρτέρι από το μηχανάκι. Το δεύτερο είναι ο στρατός, ο οποίος δεν πρέπει επ’ ουδενί να συμμετέχει σε καιρό ειρήνης σε καμία επίλυση προβλήματος. Ακόμη κι αν αυτό το πρόβλημα αφορά την προστασία των συνόρων.
Τι θα γινόταν αν, λέω αν, η Ελλάδα δήλωνε ότι κρατάει μεν ανοιχτά τα σύνορά της, πλην όμως όσοι τα περνούν θα είναι αναγκασμένοι να μείνουν σε κλειστά στρατόπεδα για χρονικό διάστημα που θα το όριζε η χώρα; Ωσπου να γίνει η ταυτοποίηση και ο διαχωρισμός ανάμεσα στον πρόσφυγα και τον οικονομικό μετανάστη. Και ποιος θα τα φρουρεί αυτά τα στρατόπεδα; Ο στρατός μαζί με την αστυνομία. Μπορεί η ροή να μην είχε καταργηθεί, σίγουρα όμως θα είχε περιορισθεί. Αφού όλοι θέλουν να πάνε στην Κεντρική Ευρώπη το συντομότερο δυνατόν, θα έβρισκαν άλλους δρόμους, εκτός απ’ τα νησιά, αν ήξεραν ότι εδώ θα κρατηθούν για ένα χρονικό διάστημα.
Η χώρα θα μπορούσε να διαπραγματευθεί με τους εταίρους, να απαιτήσει βοήθεια και να ελέγξει τα σύνορά της και την επικράτειά της. Ομως, όπως η φύση απεχθάνεται το κενό και ο μέσος Ελλην τη λογική, έτσι και η προοδευτική μας συνείδηση παθαίνει αλλεργία στο άκουσμα των λέξεων στρατόπεδο και στρατός. Ως εκ τούτου η κυβέρνησή μας, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τις οργανώσεις του κόμματός της, προτίμησε να μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε στρατόπεδο κλειστού τύπου. Χωρίς καν να σκεφτεί ότι η εξίσωση προσφύγων και μεταναστών τούς πρόσφυγες αδικεί. Ομως ποιος έχασε τη σκέψη του για να τη βρει αυτή;
Είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα, είναι παγκόσμιο το πρόβλημα, παραμένει όμως και ελληνικό πρόβλημα. Και ο τρόπος με τον οποίον το διαχειριστήκαμε ώς σήμερα δείχνει, για ακόμη μία φορά, την ανήκεστο βλάβη που έχουν προκαλέσει στη δημόσια ζωή τα ταμπού και οι ιδεοληψίες της μεταπολίτευσης.

 http://www.kathimerini.gr

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Το πρόβλημα για Ελλάδα και Δύση που (βλακωδώς) ξεχνάμε...


Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας (και η Ευρώπη) είναι το πρόβλημα των προσφύγων (και μεταναστών). Ένα πρόβλημα που, δυστυχώς, εκτός από την ανθρωπιστική του διάσταση, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, έχει και μία άλλη διάσταση, πολύ πιο επικίνδυνη, και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Η βίαιη μετακίνηση πληθυσμών προς την Ευρώπη προκαλεί τόσο ασφυξία πληθυσμιακή σε αρκετές χώρες (όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα), όσο και οικονομική «αιμορραγία». Που είναι αυτή την στιγμή αδύνατο να υπολογιστεί.

Όμως, η όλη κατάσταση που κάποιοι στη Δύση (και όχι μόνον) αφήνουν να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα, προκαλεί και ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρώπη.



Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών προέρχονται από κοινωνίες με εντελώς διαφορετική πολιτισμική και κοινωνικοοικονομική λογική.

Σε μεγάλο βαθμό, οι απόψεις τους, που κυριαρχούν στις κοινωνίες τους και τούς έχουν γίνει βίωμα, είναι, αν όχι διαμετρικά αντίθετες με τα κοινωνικά δεδομένα και κρατούντα στη Δυτική Ευρώπη, τουλάχιστον πολύ διαφορετικά.

Αυτό σημαίνει, όπως εξάλλου έχει γίνει σαφές τους τελευταίους μήνες, πως η προσαρμογή τους στα δυτικά πρότυπα είναι όχι απλώς δύσκολη, αλλά σχεδόν αδύνατη.

Γιατί δεν είναι δυνατόν έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει μέσα στην αντίληψη ότι, για παράδειγμα, η γυναίκα είναι δευτέρας κατηγορίας πρόσωπο και πρέπει να έχει συγκεκριμένες παρουσίες και εμφάνιση, να το κάνεις, μέσα σε μερικές εβδομάδες ή μήνες να δεχθεί τα αυτονόητα. Και το ότι είναι σχεδόν αδύνατο κάτι τέτοιο, φαίνεται από μια σειρά αντιδράσεων που έχουν ομάδες μεταναστών σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, απέναντι στις γυναίκες.

Πόσο μάλλον όταν ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών είναι τόσο μεγάλος που είναι αδύνατον, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη και χρονική διάρκεια, να ενσωματωθούν στα δυτικά πρότυπα και δεδομένα.

Παράλληλα, το ζήτημα γίνεται πολύ μεγαλύτερο (και πιο επικίνδυνο) αν σκεφτεί κανείς ότι η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία, όσων μετακινούνται προς τη Δύση, είναι μουσουλμάνοι.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη διάθεση κανενός να διατηρήσει τη δική του πολιτιστική ταυτότητα και τα δικά του κοινωνικά χαρακτηριστικά. Όπως, επίσης, δεν με ενδιαφέρει τι είδους θρησκεία θέλει κάποιος να ασπάζεται.

Θέλω, όμως, να είναι σαφές ότι στη δυτική Ευρώπη, όπου ευτυχώς ζούμε, θα διατηρηθούν τα δεδομένα που με πολλούς αγώνες (και αίμα) έχουν κατακτήσει εδώ και αιώνες οι πολίτες.

Δεν μπορεί να ξεχάσουμε ούτε τις περί ισότητας των φύλων, ούτε τις περί δικαίου κ.λπ. κατακτήσεις των δυτικών κοινωνιών, προς χάριν κάποιων διαφορετικών λογικών για τον άνθρωπο, τον ρόλο της γυναίκας, αλλά και για κάποιες θρησκευτικές παραδόσεις που εμπλέκουν τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Όσοι επιθυμούν να μείνουν σε μια Ευρώπη με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που όλοι γνωρίζουμε και τις αξίες που έχουν παγιοποιηθεί από τον διαφωτισμό, θα πρέπει να τις αποδεχτούν. Και όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις.

Κάτι που, δυστυχώς, φαντάζει σχεδόν αδύνατο, και για λόγους κουλτούρας, αλλά και για λόγους «θρησκευτικού φανατισμού», μια και ο μουσουλμανισμός δεν είναι σαν τις άλλες θρησκείες. Δεν είναι εθελοντικός, αλλά υποχρεωτικός και επιθετικός. Καμία άλλη θρησκεία δεν χαρακτηρίζει τους άλλους «άπιστους», με ό,τι αυτό σημαίνει για την τύχη τους…

Αυτό, λοιπόν, είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας μας και της Ευρώπης. Και όσο κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε, τόσο θα επιδεινώνεται και θα κινδυνεύουμε να γίνουν οι επιτάσεις του, μη αναστρέψιμες.

Του Πέτρου Τρουπιώτη


http://antilogos-gr.blogspot.com

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

«Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»

ΞΕΝΟΦΩΝ Α. ΜΠΡΟΥΝΤΖAΚΗΣ

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση αλλά και η ίδια η κοινωνία είναι …ποιο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι το σημαντικότερο!
Το ασφαλιστικό; Το μεταναστευτικό; Η υπερφορολόγηση; Οι κλειστοί δρόμοι; Τα άδεια ταμεία; Η αναντιστοιχία ανάμεσα στα υπεσχημένα και στις πράξεις; Ποιο από όλα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα;
Κανένα από όλα αυτά, είναι η σωστή απάντηση…  
Η χώρα πάσχει από τον τρόπο που σκέφτεται η κοινωνία, από την επίμονη άρνησή της να παραδεχτεί, να συνειδητοποιήσει και να εκτιμήσει την απελπιστική της κατάσταση. Πριν από όλα, να κατανοήσει ότι οι κρίσεις είναι φαινόμενα που εμφανίζονται κατά περιόδους στις κοινωνίες – δεν είναι κάτι το αφύσικο. Κατόπιν, ότι οι κρίσεις αντιμετωπίζονται με σωστές εκτιμήσεις κι όχι με λαϊκισμούς και πολιτικά  ψεύδη και ότι στις κρίσεις δεν ακούγονται κατηγορητήρια αλλά λύσεις, δεν ακούγονται ευχάριστες υποσχέσεις αλλά σκληρές αλήθειες.
Σήμερα, η ελληνική κοινωνία πιστώνεται τις επιλογές της στους πολιτικούς, την επιμονή της να μην ακούει εκ συστήματος τις προειδοποιήσεις των σοβαρών πολιτικών της, να μην επιβραβεύει και αποδέχεται τους άξιους αλλά αποκλειστικά τους λαοπλάνους και τους ψεύτες - αλλά κυρίως την άρνησή της να ενηλικιωθεί και να αντιμετωπίσει με την αρμόζουσα σοβαρότητα τα προβλήματά της.
Η εποχή της μετάθεσης των προβλημάτων και των λύσεών τους τελείωσε μαζί με τα ψέματα  που την συνόδευαν. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα κατανοητό μιας και δεν έχουμε χρόνο ούτε για κομματικές αντιπαλότητες, ούτε για ιδεολογικές κοκορομαχίες, ούτε την πατροπαράδοτη πολυτέλεια να ρίχνουμε τις ευθύνες μας όπου μας είναι πιο βολικό…  
Αυτά τελείωσαν μαζί με το ξεθυμασμένο σενάριο των κακών ξένων και των κακών πολιτικών. Η κοινωνία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν υπάρχουν πλέον μαγικές λύσεις και κυρίως πόροι. «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Ας αρχίσουμε από αυτό!

 http://www.topontiki.gr

ΣΕΤ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ


http://lh3.googleusercontent.com/u-yRSAYiE_hlii6Y_7OTM8AAJeRI7oQB1DAgbfECsdT0OmkAdqHh9ynhIVgzzwEWfXJBsekSM3zsO58ujaU=s0

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ασώματος άνθρωπος



Χάρης Ναξάκης

Στο θαυμάσιο έργο της γερμανικής λογοτεχνίας της περιόδου του ρομαντισμού, «Η αξιοθαύμαστη ιστορία του Πέτερ Σλέμιλ», ο ήρωας συναντάει σε ένα στενοσόκακο ένα παράξενο τύπο που του προτείνει μια ασυνήθιστη αγοραπωλησία. Να του πουλήσει τη σκιά του με αντάλλαγμα ένα μαγικό πουγκί από μαροκινό δέρμα που είναι πάντα γεμάτο από χρυσά νομίσματα. Ο Πέτερ Σλέμιλ, μετά την ανταλλαγή, απομακρύνθηκε με γοργά βήματα για να γίνει όμως στη συνέχεια περίγελος των περαστικών. Οι γυναίκες φώναζαν «Χριστός και Παναγία! Ο κακομοίρης δεν έχει πια σκιά!» και οι μαθητές ενός σχολείου του απευθύνθηκαν κοροϊδευτικά: «Οι καθωσπρέπει άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να παίρνουν μαζί τη σκιά τους όταν βγαίνουν στον ήλιο». Για να γλιτώσει επιτάχυνε το βήμα του και τους πέταξε άφθονα νομίσματα…….
   Ο ψηφιακός άνθρωπος με τη δικτυωμένη ζωή είναι ένας Σλέμιλ, ένας ασώματος άνθρωπος, χωρίς συναισθήματα, ψυχή, χωρίς σκιά. Τα πούλησε στο θεό της τεχνοεπιστήμης, ανταλλάσσοντας την πραγματική ζωή με την εικονική. Συνήθως ο δημόσιος διάλογος για το διαδίκτυο εξαντλείται είτε στην άκριτη υποστήριξη ενός μέσου που εκθειάζεται ως το σύμπαν της ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση, ένα επίγειο τεχνολογικό παράδεισο, μέχρι του σημείου ο αναλφαβητισμός να μετριέται με την πρόσβαση στον κυβερνοχώρο ,ως ένα δίκτυο αλληλοενημέρωσης που βοηθάει την εδραίωση οριζόντιων αντιεραρχικών σχέσεων(!!), είτε εξαντλείται στην κριτική της σκοτεινής πλευράς του: παιδόφιλοι, πωλητές πορνογραφικού υλικού, πρώην χάκερ που λειτουργούν ως τεχνολογική μαφία υποκλέπτοντας πιστωτικές κάρτες, αυταρχικές κυβερνήσεις που ελέγχουν τους πολίτες τους, πράκτορες που υποκλέπτουν κρατικά μυστικά και βιομηχανικά σχέδια, κλπ.  Η κριτική πρέπει να προχωρήσει πέρα από την παραπάνω προφανή σκοτεινή πλευρά της διαδικτυακής «ελευθερίας». Ούτε πρέπει να μείνουμε στη σημαντική κατά τα άλλα οικονομική της διάσταση. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες (πληροφορίες, μουσική, βιβλία, ηλεκτρονικά παιγνίδια, κοινωνική δικτύωση), που προσφέρουν δωρεάν ή με χαμηλό αντίτιμο η Google , το facebook, η Microsoft, η Apple ή η Amazon τους προσφέρουμε ταυτόχρονα δωρεάν τις καταναλωτικές προτιμήσεις μας, τον σεξουαλικό προσανατολισμό μας, τη συχνότητα της  συμπεριφοράς  μας, τον εαυτό μας. Ο εαυτός μας ψηφιοποιείται, γίνεται πληροφορίες και πουλιέται στη συνέχεια στις επιχειρήσεις που μας βομβαρδίζουν με εξειδικευμένες διαφημίσεις. Οι γιγάντιες επιχειρήσεις του διαδικτύου πουλάνε τον τρόπο ζωής μας ως εμπόρευμα, τον οποίο προσφέραμε εμείς σχεδόν δωρεάν και στη συνέχεια τα εμπορεύματα αγοράζουν εμάς αφού καλύπτουν τις εξατομικευμένες μας προτιμήσεις. Ούτε βέβαια η κριτική εξαντλείται στην αφελή (;)θέση  των φιλελεύθερων και αριστερών επιστημολόγων  ότι η τεχνολογία είναι ουδέτερη και η χρήση της είναι καλή ή κακή. Αλήθεια οι επιστήμονες που παράγουν επιστημονική γνώση και εφαρμοσμένη τεχνολογία λειτουργούν χωρίς αξιακές αναφορές, σε ένα κοινωνικό και ιδεολογικό κενό;
   Το κρίσιμο ζήτημα με το διαδίκτυο είναι η εικονικότητά του. Οι σύγχρονες τεχνολογίες της πληροφορικής, της επικοινωνίας και των πολυμέσων μετασχηματίζουν τον κόσμο σε εικονικό, σε ένα εκτεταμένο πεδίο πληροφοριών, σε μια παράσταση ή ομοίωμα του πραγματικού. Το γεγονός αυτό οδηγεί στη δημιουργία ενός τεχνολογικού σύμπαντος που διευρύνει την κατασκευασμένη διαμεσολάβηση της αμεσότητας (Ι.Γ. Καλλίνικος)και δημιουργεί μορφές επικοινωνίας που καθιστούν περιττή τη συμμετοχή της ανθρώπινης ολότητας ως ενότητα σώματος, εμπειρίας και νόησης. Η ρίζα της εικονικότητας είναι ο καρτεσιανός διαχωρισμός νου(ψυχή) από το σώμα, που είναι μη σκεπτόμενο, έχει απλώς έκταση και μηχανικά μέρη. Η νόηση όμως παράγεται από τον οργανισμό ως σύνολο (εγκέφαλος και σώμα) και από τον οργανισμό εν δράση ( αλληλεπίδραση με το περιβάλλον). Η ψυχή λέει ο A.R.Damasio  «αναπνέει μέσω του σώματος και ο πόνος, είτε ξεκινάει από το δέρμα είτε από μια νοητική εικόνα, συμβαίνει στη σάρκα». Σήμερα η τεχνολογικά κατασκευασμένη αναπαράσταση του κόσμου, μέσω του διαδικτύου, τείνει να αντικαταστήσει την ενεργή συμμετοχή του ανθρώπινου σώματος και πνεύματος στην αντίληψη και ιδιοποίηση του κόσμου. 
   Οι συνέπειες αυτής της αντικατάστασης είναι : 1)η κατάργηση της αναλυτικής σκέψης, αρκεί μηχανιστικά να αντιγράφουμε ή να παρακολουθούμε στο δίκτυο τη ροή των δεδομένων, 2) οι χρήστες ως μεταμφιεσμένοι ατομιστές επικοινωνούν με τους εφήμερους φίλους τους ή τους σκοτώνουν μ’ ένα κλικ, 3) στην ψηφιακή επικοινωνία χάνουμε το βλέμμα του άλλου, την δέσμευση, την αντίληψη του κινδύνου, τα συναισθήματα, την διαπροσωπική σχέση , τις δεξιότητες που απορρέουν από την αλληλεπίδραση του εγώ με τον άλλο και το περιβάλλον, την αίσθηση της πραγματικότητας, όλα αυτά που δίνουν νόημα στην ύπαρξη. Σύμφωνα με τον Σωκράτη «η ψυχή του φιλοσόφου ατιμάζει το σώμα και το αποφεύγει…και άρα δεν είναι αυτό….δίκαιο…..και καλό και αγαθό;» (Πλάτωνος Φαίδων). Και η απάντηση του Νίτσε στο τάδε έφη Ζαρατούστρα «θέλω να μιλήσω σε αυτούς που περιφρονούν το σώμα. Μακάρι να μην μάθουν, κι ούτε να διδάξουν διαφορετικά πράγματα, μα μόνο να αποχαιρετήσουν το ίδιο τους το σώμα- και έτσι να απομείνουν βουβοί». 
 http://www.antifono.gr

Κ. Μιχαηλίδης: Η αθλιότητα της πλεονεξίας


Κώστας Μιχαηλίδης

Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την ανθρώπινη απληστία, το πάθος να θέλει κανείς να έχει όσο το δυνατό περισσότερα, πλεονεξία. Αυτό το πάθος ιδιάζει στον άνθρωπο και δεν είναι απλώς η εκδήλωση μιας ορμής, η τάση για ικανοποίηση μιας ανάγκης. Η φύση έχει το δικό της ρυθμό, που παίρνει τη μορφή μιας ανακύκλησης : πείνα-χορτασμός-πείνα κ.ο.κ. Όμως αυτή η περιοδικότητα κινείται πάντα μέσα σε όρια, που τα χαράζει η έκταση και το είδος της ανάγκης, που ζητά ικανοποίηση. Αντίθετα το πάθος της πλεονεξίας δεν έχει όρια. Αυτός, που κατέχεται από το πάθος να έχει όλο και περισσότερα, είναι ο αιώνια ανικανοποίητος. Γι'  αυτό και η πλεονεξία ξεπερνά τον φυσικό ρυθμό και είναι εξ αρχής ένα πάθος μεταφυσικό. Όσο παράδοξο κι' αν φαίνεται, όμως η πηγή της πλεονεξίας βρίσκεται στον μεταφυσικό πόθο του ανθρώπου προς το απεριόριστο.
Όλη η ζωή μας είναι χαραγμένη μέσα σε πέρατα : η μέρα και η νύχτα, ο μόχθος και η ανάπαψη, ο λόγος και η σιωπή, ο ύπνος και ο ξύπνος, η ζωή και ο θάνατος. Κι' όμως βιώνουμε τα πέρατα αυτά μέσ' από τη συνείδηση του απέραντου, γιατί ζούμε τον κύκλον αυτόν και συγχρόνως αναρωτιόμαστε, τι να σημαίνει αυτός ο κύκλος —τι βρίσκεται πριν και περ'  απ' αυτόν τον κύκλο. Αυτό το πριν και πέρα είναι όμως για μας κάτι απέραντο, θα λέγαμε απόλυτο. Αυτό το απόλυτο δεν είναι ένα θεωρητικό ερώτημα μόνο, είναι μια έγνοια για το ίδιο το είναι, που μας θεμελιώνει, είναι θέμα υπάρξεως. Τι είναι όμως η πλεονεξία άλλο παρά μια διαρκής υπέρβαση των ορίων μας στη διάσταση του έχειν; Δεν μας αρκούν αυτά, που έχουμε, θέλουμε να έχουμε ολοένα και περισσότερα αγαθά, γνώσεις, εξουσία, φίλους, φήμη κτλ. Αυτό το ολοένα και περισσότερο, το πλέον έχειν, είναι όμως μια κατάσταση οδυνηρή, γιατί είναι μια διαρκής υπέρβαση του ορίου του έχειν, που μας αφήνει εκτεθειμένους στο μη έχειν. Ο πλεονέκτης ζει σε μεγάλη ένταση, όσα κι αν έχει, το πάθος της ανέχειας και την αθλιότητά της, που την νοιώθει σαν στέρηση, γιατί όσο μεγάλο κι αν είναι το έχειν του η ανέχειά του είναι απεριόριστη.
Πώς μπορεί όμως τούτο να είναι ένα μεταφυσικό πάθος;
Ακριβώς γιατί μας φέρνει σε επικοινωνία με το απεριόριστο.
Το απεριόριστο, το άπειρον, όπως το είπαν οι αρχαίοι, είναι μια άλλη όψη του απολύτου, γιατί και το απόλυτο είναι αυτό, που ξεπερνά κάθε όριο, που θεμελιώνει κάθε τι το πεπερασμένο χωρίς να είναι πεπερασμένο. Διψώντας μεταφυσικά το απόλυτο ο άνθρωπος, που κατέχεται από το πάθος της πλεονεξίας, αρπάζεται από το απεριόριστο και στην προκειμένη περίπτωση από ένα ποσοτικά απεριόριστο. Το περισσότερο —το πλέον— είναι ακριβώς αυτή η διαρκής ποσοτική αναίρεση του ορίου, που οδηγεί στη ματαίωση. Είναι το πάθος του Δον Ζουάν, που δεν σταματά σ' έναν έρωτα αλλά κυνηγά αδιάκοπα έναν άλλο, το πάθος του Φάουστ, που δεν ησυχάζει με καμιά γνώση γιατί θα ήθελε να γνωρίζει όλο και περισσότερα, το πάθος του τυράννου, που θέλει να εξουσιάζει τα πάντα.
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το πάθος αυτό προς το απεριόριστο ύ β ρ ι ν και ο Πλάτων στον «Φίληβό» του μιλά χαρακτηριστικά για την «πονηρία» της έλλειψης ενός πέρατος στις ηδονές και πλησμονές και την ανάγκη παρουσίας του μέτρου, που απεργάζεται όλα τα ωραία πράγματα, την ομορφιά, την υγεία, τις ώρες του χρόνου και την μουσική. (Φίληβος 26-26 β).
Υποκαθιστώντας το απόλυτο, που διαφέρει από το πεπερασμένο ποιοτικά, με το απεριόριστο, που υπερβαίνει μόνο ποσοτικά το πεπερασμένο, ο πλεονέκτης τοποθετεί στη θέση του θεού ένα χιμαιρικό είδωλο, που φεύγει ασταμάτητα.
Η κτήση δίνει στον ιδιοκτήτη την εντύπωση μιας μονιμότητας μέσα στην ροϊκότητα της ζωής και την ψευδαίσθηση, ότι όσο περισσότερα έχει τόσο περισσότερη μονιμότητα και σιγουριά εξασφαλίζει. Πίσω λοιπόν από το πάθος της πλεονεξίας κρύβεται διεστραμμένο το πάθος της σωτηρίας και της αθανασίας. Ποθώντας να σώσουμε τον εαυτό μας και να κερδίσουμε την αθανασία, επειδή δεν μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, αρπαζόμαστε από τα πράγματα και μεταθέτουμε τη δίψα για αιωνιότητα και την οικείωση με την μεταφυσική πηγή της ζωής σε μια μανία προσοικειώσεως των πραγμάτων, που, ενώ τα κατέχουμε, στην ουσία μάς κατέχουν. Η αθλιότητα της πλεονεξίας δεν βρίσκεται μόνο στην υποκατάσταση του μεταφυσικού πόθου με ένα ειδωλολατρικό πάθος αλλά και στην δουλεία που συνεπάγεται το πάθος αυτό. Ο κτήτορας-εξουσιαστής είναι στο βάθος ένας υπηρέτης αυτών που εξουσιάζει. Ζούμε σήμερα σε μια κοινωνία, που θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε, όπως και ο R. Η. Tawney κτητική (the aquisitive society). Αυτή η κοινωνία έχει σαν θεμέλιο της την ιδιοκτησία και την δύναμη, που προέρχεται απ' αυτήν. Σε μια τέτοια κοινωνία, αυτό που έχεις, προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό που είσαι. Το έχω όμως εδώ δεν χρησιμοποιείται μόνο με την έννοια της κατοχής χρημάτων η παραγωγικών αγαθών αλλά και με την έννοια της κατοχής προσώπων, θέσεων, τίτλων, ιδεών. Είσαι κάτι., γιατί έχεις όχι μόνο γη, σπίτια, επιχειρήσεις αλλά και γιατί έχεις ένα όνομα, μια θέση, μιαν επιρροή πάνω στους άλλους, γιατί έχεις ή αντιπροσωπεύεις ορισμένες ιδέες. Η κατοχική εξουσία απλώνεται έτσι ασυνείδητα πολλές φορές από τα πράγματα πάνω στα πρόσωπα και μεταβάλλει τα πρόσωπα σε πράγματα, που βρίσκονται σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό κάτω από την κτήση μας.
Ζώντας τις άξιες μιας κτητικής κοινωνίας ταυτίζουμε αυτό που είμαστε μ' αυτό που έχουμε και ζούμε, χωρίς να το γνωρίζουμε, μια μεταμόρφωση και μιάν αλλοτρίωση του είναι μας. Αν το κτητικό έχειν σημαίνει τη σχέση του εαυτού μου προς κάτι, που είναι έξω από τον εαυτό μου, όσο περισσότερο ο τόνος μετατίθεται πάνω στην κτήση, τόσο περισσότερο η έμφαση πέφτει όχι πάνω στον εαυτό μου όσο πάνω στο αντικείμενο. Η αναφορικότητα βρίσκεται προς τα έξω —προς το άλλο, που ποθούμε και θέλουμε να κατέχουμε. Αυτό το άλλο έρχεται όμως έτσι να μας καθορίσει και να μας αλλοτριώσει και η αθλιότητα της αλλοτρίωσης αυτής έγκειται στη συνθλιβή του εαυτού μας από τα πράγματα. Είναι η κατάσταση, στην οποία περιπίπτει ο ενοικιαστής στο ομώνυμο έργο του Ιονέσκο, που γεμίζει το χώρο με τα πράγματα, που του ανήκουν, στο βαθμό που ο ίδιος κλείνεται μέσα στα πράγματα και ασφυκτιά κάτω από την πίεσή τους. Το άγχος όμως που προκαλεί ο πνιγμός αυτός εύκολα μετατίθεται προς το αντικείμενο και γίνεται φόβος. Ό πλεοναστικός πόθος της σωτηρίας και της αύξησης των κατεχομένων κατατρύχεται από το φόβο της απώλειάς τους. Κι όσο μεγαλύτερος είναι ο πόθος τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόβος. Και τούτο γιατί η σωτηρία και ο πλεονασμός μεταφέρονται σε κάτι, που βρίσκεται εκτός εαυτού και που είναι από τη φύση του αβέβαιο και φθαρτό.
Μια άλλη έκφραση της αθλιότητας της πλεονεξίας βρίσκεται σ' αυτό που ο Gabriel Marcel ονομάζει σκλήρωση του εαυτού. Την σκλήρωση αυτή σα μια ακαμψία και απολίθωση την βλέπουμε π.χ. στην περίπτωση του φανατισμού. Ο φανατικός προσκολλάται στις ιδέες που έχει σε βαθμό, που ταυτίζει τον εαυτό του μ' αυτές τις ιδέες. Οι ιδέες του είναι ο εαυτός του. Κ' επειδή ο εαυτός του τίθεται πλεονεκτικά πάνω απ' όλα έτσι και οι ιδέες του. Οι ιδέες γίνονται έκφραση της κτητικής υπεροχής του εαυτού μας και αποκτούν μιαν αμετακίνητη αξία. Μπαίνοντας κάτω από την τυραννία των ιδεών του ο φανατικός απονεκρώνει τον εαυτό του, τον κάνει μονολιθικό και μισαλλόδοξο.
Μιλώντας για την κοινωνία της αφθονίας ο Η. Marcuse (Ο μονοδιάστατος άνθρωπος) διαπιστώνει, ότι στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες κοινωνίες η παραγωγή αγαθών, που ικανοποιεί τις ανθρώπινες ανάγκες, δεν αποτελεί, όπως θα ανέμενε ο Μάρξ, προϋπόθεση για την ελευθερία του ανθρώπου, αλλά συντελεί με το να δημιουργεί πρόσθετες, επίπλαστες ανάγκες στην υποδούλωση του ανθρώπου. Η υποδούλωση αυτή εκδηλώνεται με δύο τρόπους : σαν ένας ναρκωτικός κατευνασμός, που στηρίζεται στη ψευδαίσθηση μιας ισότητας —όλοι απολαύουν σχεδόν τα ίδια κοινά αγαθά— και σαν ένα ακατάσχετο κυνηγητό εκπλήρωσης περιττών αναγκών, σαν ένα πάθος καταναλωτικό. Στην κοινωνία της αφθονίας ο πλεοναστικός πόθος δεν αποβλέπει στην συντήρηση αυτού που έχουμε, αλλά στην ακατάπαυστη προσοικείωση του νέου, την όσο το δυνατό γρηγορότερή του ανάλωση και την αντικατάστασή του με κάτι νεώτερο με σκοπό πάλι την ανάλωσή του. Σέ μια τέτοια αναστροφή με τον κόσμο τόσο ο ανθρώπινος εαυτός όσο και τα πράγματα αποπροσωποιούνται. Ό καταναλωτής είναι ένας άδειος τόπος, που γεμίζει για να αδειάσει και πάλι, ενώ τα πράγματα υπάρχουν μόνο για χρήση και πέταμα. Και τα δύο χάνουν την ταυτότητα και την μοναδικότητά τους.
Θα μπορούσε να αντιπαρατηρήσει κανείς, πως δίπλα στην αθλιότητα της πλεονεξίας υπάρχει σε καταπληκτικά μεγαλύτερη πληθυσμιακή έκταση η αθλιότητα της ανέχειας, τα εκατομμύρια των ανθρώπων, των οποίων η απλή επιβίωση βρίσκεται κάτω από διαρκή απειλή και των οποίων οι στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες (τροφή, στέγη, μόρφωση) μερικά μόνον ή ελάχιστα ικανοποιούνται. Εκείνο όμως που στερούνται οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι το έχειν την ιδιοκτησία, αλλά τούς πόρους ζωής, τις δυνατότητες να υπάρχουν σαν άνθρωποι. Δεν πρόκειται λοιπόν για ανέχεια αλλά για απορία. Ενώ η ανέχεια είναι μια κατάσταση κτητική, είναι δηλαδή η στέρηση της κτήσης, που δεν συνεπάγεται οπωσδήποτε απειλή της υπάρξεως (αντίθετα μπορεί να συνεπάγεται και αποδέσμευσή της από την εξάρτηση) η απορία είναι μια κατάσταση που απειλεί την ύπαρξη, είναι η έλλειψη πόρων υπάρξεως. Γι' αυτό, ενώ η ανέχεια δεν είναι κάτι απάνθρωπο, η απορία είναι. Αν η κτητική κατάσταση, που εύκολα γίνεται πλεονεκτικό πάθος, οδηγεί στην αλλοτρίωση τού είναι μας, το ερώτημα, που τίθεται, είναι, αν μπορούμε να νοήσουμε το είναι μας δίχως το έχειν ή αν μπορούμε να μετουσιώσουμε το έχειν σε είναι. Μέ την προοπτική αυτή είδαν το πρόβλημα ο Gabriel Marcel (Σχέδιο μιας φαινομενολογίας τού έχειν) και ο Erich Fromm (Να έχεις ή να είσαι). Ο πρώτος βλέπει τη δυνατότητα μετουσιώσεως του έχειν σε είναι, όταν το πρόσωπο δεν κατέχει απλώς τα κτήματά του αλλά δρα δημιουργικά και μετατρέπει την κατάσταση του έχειν σε ενεργητική, προσωπική έκφραση. Είναι η σχέση του κηπουρού, που μοχθεί για τον κήπο του, του μουσικού που παίζει το βιολί του, του επιστήμονα που θέτει σ' ενέργεια το εργαστήρι του κατά την ερευνητική του ζήτηση. Σ' όλες αυτές τις περιπτώσεις αυτό, που έχουμε, δεν είναι κάτι άλλο από μας, που μας καταβροχθίζει, αλλά ο χώρος τής δραστικής, προσωπικής μας παρουσίας. H σχέση μας με το πράγμα είναι σχέση εσωτερικής οικειώσεως. Δεν δεσπόζει εδώ ο κτητικός χαρακτήρας αλλά ο δημιουργικός, δεν προέχει το έχειν αλλά το είναι.
Ο Fromm, αν και δέχεται το υπαρξιακό έχειν, αυτό που μας σπρώχνει σαν υπάρξεις «να έχουμε, να φυλάγουμε, να φροντίζουμε και να χρησιμοποιούμε ορισμένα πράγματα για να επιβιώσουμε» αντιθέτει ριζικά το έχειν προς το είναι θεωρώντας το πρώτο σαν μια κατάσταση παθητική ή φαινομενικά δραστήρια και το δεύτερο σαν την αληθινή έκφρασή τής ανθρώπινης ενεργητικότητας, που πηγάζει ελεύθερα μεσ' από τον άνθρωπο και που χαρακτηρίζεται από την διάθεση προσφοράς.
Αν το έχειν, η κτήση οποιουδήποτε αγαθού, μπορεί να μετουσιωθεί σε είναι, σε μια ενεργητική ανθρώπινη παρουσία, σε ένα «άδειασμα από τον εαυτό μας και τα πράγματα, όπως θα ΄λεγε ο Eckhart, το πλέον έχειν είναι η κατ' εξοχήν αλλοτριώνουσα κατάσταση του έχειν. Και φαίνεται πως κάθε άνθρωπος ζει μέσα του την αμφισβήτηση να μετατρέψει όσο μπορεί αυτό, που έχει, σε μια έκφραση προσωπικής ενέργειας και προσφοράς ή να περιπέσει στο πάθος της πλεονεξίας ζώντας την παράδοξη οδύνη της ανέχειας, που προκαλεί η πλεοναστική ζήτηση.
Στη δεύτερη περίπτωση ο κυνηγός του απεριόριστου τοποθετεί στη θέση του πόθου για σωτηρία, που είναι ένας πόθος μεταφυσικός και βρίσκει την έκφρασή του στην φιλική οικείωση με ό,τι υπάρχει, στην πανάρχαιη φιλότητα, τον πόθο για ασφάλεια, που τον ικανοποιεί συσσωρεύοντας όσο το δυνατό περισσότερα ανασφαλή πράγματα, για να μεταπέσει διαλεκτικά από την ασφάλεια στην ανασφάλεια, από τον έρωτα στον φόβο, που όχι σπάνια ξεσπά σε μια μανία καταστροφής.
Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό ΕΥΘΥΝΗ, τευχ. 87, Μάρτιος 1979
πηγή: Aντίφωνο

Η γλώσσα είναι υπερατομικό έργο και προσωπική δημιουργία


Του Στέλιου Συρμόγλου

Αυτό σημαίνει ότι είναι και όργανο για εξωτερίκευση των σκέψεων και τρόπος για την κατανόηση της ψυχικής ζωής της ολότητας και του κάθε ανθρώπου χωριστά. Οσοι είναι αστόχαστοι και διακρίνονται για τη γλωσσική τους πενία, νομίζουν ότι η γλώσσα είναι μια απλή τεχνική, ένας μηχανισμός έκφρασης ή ένα ένδυμα της σκέψης....

Ομως, η γλώσσα είναι η ίδια η σκέψη!

Είναι κυρίως μια πνευματική λειτουργία, μια δύναμη μορφοποιούσα τον κόσμο, σημαιολογούσα τα όντα και διακρίνουσα τα αντικείμενα, αποκαλύπτουσα το Είναι. Η γλώσσα είναι πνεύμα και συγχρόνως φορέας του πνεύματος. Αξία η ίδια και μαζί φορέας όλων των αξιών του πολιτισμού.

Οι ποικίλοι τρόποι έκφρασης πηγάζουν από τους αντίστοιχους τρόπους του σκέπτεσθαι. Τούτο φανερώνει πως οι βαθύτερες ρίζες της γλώσσας βρίσκονται στο συνειδέναι του ανθρώπου, είναι κομμάτι του συνειδέναι, προέκταση της συνείδησής του. Ακριβής και σαφής σκέψη, ακριβής και σαφής διατύπωση και ομιλία.

Η ομιλία, ο λόγος είναι αρχικά ενδιάθετος εσωτερικός. Ο εσωτερικός λόγος, που είναι η αρχέγονη μορφή λόγου, εξωτερικεύεται. Ετσι γίνεται προφορικός και διατυπώνεται, παρίσταται, εξεικονίζεται, καθίσταται γραπτός λόγος. Ο λόγος πάλι σημαίνει και ομιλία και νόημα, αλλά και σχέση των πραγμάτων. Αυτήν τη σχέση συλλαμβάνει ο λόγος, ο νους και την αποδίδει γραπτά ή προφορικά με τη γλώσσα.

Γι' αυτό θεωρείται ο λόγος αχώριστος από τα πράγματα και τα πράγματα από το λόγο, τη γλώσσα. Κάθε άνθρωπος, όταν ομιλεί και όταν γράφει ή βαδίζει ή χειρονομεί, έχει το προσωπικό του ύφος. Το ύφος εμφανίζει το ήθος και τη δομή της ψυχικής ζωής του ανθρώπου. Δεν υπάρχουν μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα, αλλά κυρίως τα ψυχικά αποτυπώματα. Κι αυτά είναι η γλώσσα!

Με τη γλώσσα έρχεται στην επιφάνεια όλο το εσωτερικό εύρος, όλο το βάθος κα ιο πλούτος της συνείδησης. Και η παλίντονη αρμονία της αποτυπώνεται στην πολλαπλότητα του κόσμου. Η γλώσσα των πνευματικά υπανάπτυκτων λαών είναι φτωχή, όπως φτωχή είναι και η νόηση τους. Πλούσιο εκφραστικό όργανο έχουν λαοί με υψηλό δείκτη πολιτισμού.

Η ελληνική γλώσσα είναι ένας από τους πιο θαλερούς κλάδους της παράδοσης, ενιαίος,εξελισσόμενος,καρπερός και ακατάλυτος από τον καιρό του Ομήρου. Εχουμε σκεφτεί, εντούτοις, πόσο υποτιμήσαμε την αξία της γλώσσας; Μας έχει προβληματίσει το εξόφθαλμο γεγονός ότι χρησιμοποιούμε ελάχιστες λέξεις για να επικοινωνήσουμε και να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας;

Και πόσοι από εμάς δεν έχουν συλλάβει τον εαυτό τους να ακούνε ή να διαβάζουν λέξεις τελείως άγνωστες ή και κάποιοι να ειρωνεύονται ακούγοντας τους ολίγιστους που χειρίζονται καλά την ελληνική γλώσσα;

Δεν θα έπρεπε, γιατί η γλώσσα είναι ο ιερός ναός του πνεύματος και οίκος του πολιτισμού. Δίχως τη γλωσσική ανάπτυξη θα ήταν σχεδόν αδύνατη κάθε ανθρώπινη εξέλιξη. Η μετάβαση από την προϊστορία στην ιστορία συντελείται με την ανακάλυψη της γραφής. Η γραπτή γλώσσα παρέσυρε το μεσότοιχο που υπήρξε ανάμεσα στους προϊστορικούς λαούς και τους καινούργιους καιρούς.

Επέτρεψε τη διατήρηση των γνώσεων,την πνευματική επικοινωνία μεταξύ των λαών και την ανταλλαγή της εμπειρίας τους. Βοήθησε, με τη συγκρότηση οργανωμένου κράτους και την καλλιέργεια της επιστήμης, ώστε να σημειωθεί το ιστορικό ξεκίνημα. Και απάμβλυνε την τραγικότητα της παροδικότητας.

Χρειάζεται εργώδης προσπάθεια και συνεχής καλλιέργεια για να μπορέσει να φτάσει το άτομο στη γλωσσική αρτίωση. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γλώσσα ενός έθνους και ενός λαού. Πολυαίωνη ιστορική πορεία λαξεύει το άγαλμα της γλώσσας του. Τούτο το άγαλμα, οι πνευματικά καλλιεργημένοι λαοί το σέβονται και το εισάγουν ως εφέστιο στο ιερό βήμα της ψυχής τους και της εθνικής τους ζωής...

Και εμείς; Εμείς ρίχνουμε την τετράπαχη αδιαφορία μας πάνω στο σώμα της γλώσσας μας και ασελγούμε ή γινόμαστε παθητικοί θεατές της καταστροφής της.


http://kafeneio-gr.blogspot.co.ke/2016/02/blog-post_212.html

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πότε, πιστεύετε, ότι θα ολοκληρωθεί το έργο του μετρό Θεσσαλονίκης;



Εφημερίδα "Μακεδονία" http://www.makthes.gr

ΑΣΤΕΙΟ ΦΩΤΟΜΟΝΤΑΖ


http://lh3.googleusercontent.com/qA1y9wP09CjOKNtw5l0rwrEYyYWVbN4g2F0DYqN20P7PdxofmzrvpvWO9hkJfcBEt2igzQWHNvnd3AM8LtX_=s0

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Βρες χρόνο, Γιάννης Ρίτσος


Βρες χρόνο για δουλειά –
αυτό είναι το τίμημα της επιτυχίας.
Βρες χρόνο για σκέψη –
αυτό είναι η πηγή της δύναμης.
Βρες χρόνο για παιχνίδι –
αυτό είναι το μυστικό της αιώνιας νιότης.
Βρες χρόνο για διάβασμα –
αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης.
Βρες χρόνο να είσαι φιλικός –
αυτό είναι ο δρόμος προς την ευτυχία.
Βρες χρόνο για όνειρα –
αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ’ αστέρια.
Βρες χρόνο ν’ αγαπάς και ν’ αγαπιέσαι –
αυτό είναι το προνόμιο των Θεών.
Βρες χρόνο να κοιτάς ολόγυρα σου –
είναι πολύ σύντομη η μέρα για να ‘σαι εγωιστής.
Βρες χρόνο να γελάς –
αυτό είναι η μουσική της ψυχής.
Βρες χρόνο να είσαι παιδί –
για να νοιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος.
Τ όνειρο του παιδιού είναι η Ειρήνη.
Τ’ όνειρο της μάνας είναι η Ειρήνη.
τα λόγια της αγάπης κάτω από τα δέντρα είναι η Ειρήνη….
Ειρήνη είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα
κι ένα βιβλίο μπροστά στο παιδί που ξυπνάει.
Γιάννης Ρίτσος

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Εκκλησία θα εξοφλήσει τα χρέη της με... προσευχές


Μια επισκοπή της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα εξοφλήσει με... προσευχές το χρέος της προς μια κατασκευαστική εταιρεία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η εταιρεία είχε αναλάβει το σχέδιο εγκατάστασης του νέου λέβητα της επισκοπής του Νίζνι Νόβγκοροντ, στον Βόλγα. Τον περασμένο Αύγουστο όμως κατέθεσε αγωγή εναντίον της εκκλησίας, κατηγορώντας την ότι είχε καταβάλει μόνο το μισό από το ποσό που είχαν συμφωνήσει και ζητούσε άλλα 458.000 ρούβλια (περίπου 5.150 ευρώ).

Οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε έναν φιλικό διακανονισμό, με βάση τον οποίο οι εκκλησιαστικές αρχές θα πληρώσουν στον ενάγοντα περίπου τη μισή οφειλή, δηλαδή 200.000 ρούβλια. Για τα υπόλοιπα, οι ιερείς δεσμεύτηκαν ότι «θα προσεύχονται για την υγεία και την ευημερία» του γενικού διευθυντή και του τεχνικού υπευθύνου της εταιρείας.

Η συμφωνία επικυρώθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο του Νίζνι Νόβγκοροντ, γεγονός που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο.

«Είναι παράλογο! Πώς γίνεται να αποζημιωθείς για μια υλική ζημία που έχει υποστεί με κάτι που δεν είναι υλικό;» δήλωσε ένας από τους γνωστότερους δικηγόρους της Μόσχας, ο Μαρκ Φεϊγκούν, εμφανώς κατάπληκτος από την κατάληξη της υπόθεσης.

«Δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο, σε καμία από τις υπάρχουσες θρησκείες του κόσμου», σχολίασε από την πλευρά του ο Μπόρις Φαλίκοφ, ερευνητής και ειδικός σε θρησκειολογικά ζητήματα. «Όμως έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει σήμερα στη Ρωσία να αγοράζονται οι θρησκευτικές υπηρεσίες που οι άνθρωποι δεν βλέπουν τίποτα το απρεπές στο να εξοφλούνται τα χρέη με προσευχές», πρόσθεσε.

 http://dexiextrem.blogspot.gr

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΚΥΡ... ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟΣ


http://i-kyr.gr/wp-content/uploads/2016/02/02-02-16--605x350.jpeg



http://i-kyr.gr/wp-content/uploads/2015/11/11-11-15-605x357.jpeg

http://i-kyr.gr

Η ηδονή της αγανάκτησης


ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το πρόσωπο καταυγάζει απόλαυση και ηδονή: «Την Παρασκευή θα κατέβουμε στην Αθήνα». Ερώτηση κρίσιμη, ή ερώτηση κρίσεως, από τον δημοσιογράφο: «Θα φέρετε και τρακτέρ;». Απάντηση κλιμακούμενης ηδονής: «Και τρακτέρ θα φέρουμε, και μηχανήματα θα φέρουμε, και ψησταριές θα φέρουμε». Climax: «Ζητούμε από τον αθηναϊκό λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας για τα δίκαια αιτήματά μας». Το πρόσωπο εκπροσωπεί κάποιο μπλόκο - λήμμα που προσέφερε στο λεξικό της πολιτικής επιστήμης η σύγχρονη Ελλάς. Δεν είναι το μόνο: υπάρχουν και οι «αντιεξουσιαστές», οι «κουκουλοφόροι», οι «τοπικές κοινωνίες» και λοιπά κύτταρα της δημοκρατίας μας. Τα μπλόκα, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, εξελίσσονται με τα χρόνια. Παλιά ήταν το μπλόκο της Βιοκαρπέτ, κάτι σαν τον κόμβο της Ρενό στο πιο πολιτικοποιημένο. Σήμερα είναι τα μπλόκα της Νίκαιας και των Μαλγάρων. Τα Τέμπη παραμένουν σταθερά, όπως το ΚΚΕ και τα πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη».
Επανέρχομαι στο πρόσωπο. Τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά δεν έχουν τόση σημασία. Συνήθης μύσταξ, σύνηθες ξύρισμα ημερών και καθιερωμένο μπουφάν. Είναι χειμώνας και στα μπλόκα κάνει κρύο. Πόσοι δεν έχασαν τα πόδια τους από κρυοπαγήματα στην Πίνδο πολεμώντας τον Ιταλό κατακτητή. Και στα μπλόκα για τη ζωή τους πολεμάνε, δεν παραλείπουν να μας το θυμίζουν. Πόλεμος για την ελευθερία της πατρίδας, πόλεμος για το αφορολόγητο της πατρίδας, η ελληνική ψυχή παραμένει αδούλωτη, ακόμη κι όταν παίζει μπάσκετ. Σημασία στο πρόσωπο έχει η έκφρασή του. Η απόλαυση, η ηδονή που αισθάνεται επειδή μπορεί να κλείνει και να ανοίγει τον δρόμο όποτε το αποφασίσει το μπλόκο που εκπροσωπεί. Γλυκιά που είναι η αγανάκτηση! Χωρίς αυτήν θα βαριόμασταν στο καφενείο, ενώ τώρα βγήκαμε και στο δελτίο. Ασε που όσο κρατάει ο πόλεμος, γλιτώνεις κι απ’ την κρεβατομουρμούρα και τα νιάνιαρα.
Το δικαίωμα να κλείνεις τους δρόμους χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα του νέου ελληνικού πολιτισμού. Ενα ορμέμφυτο ριζωμένο βαθιά στα ευαίσθητα υλικά της ψυχής, όπως ο έρωτας ή ο θάνατος. Αισθάνεσαι πρωταγωνιστής του δημοσίου βίου, τουλάχιστον βουλευτής, σχεδόν υπουργός ή αρχιεπίσκοπος. Κρέμεται από τα χείλη σου το πανελλήνιον αίσθημα. Εδώ άλλοι φτύνουν αίμα για να γίνουν υπουργοί και να μπορούν να παρκάρουν όπου τους καπνίσει.
Τα τελευταία χρόνια, το δικαίωμα στην αγανάκτηση έχει γίνει ιερό. Πολλοί σταδιοδρόμησαν επιτυχώς στον ωραίο αυτό αγώνα και ο Τσίπρας έφτασε να γίνει ως και πρωθυπουργός. Αν βρεις τον τρόπο να συνδυάσεις και τα δύο, και την αγανάκτηση και τους κλεισμένους δρόμους, τότε φτάνεις στο απόγειο της ηδονής. Αν μάλιστα αγανακτώντας και κλείνοντας δρόμους κάνεις όλους τους άλλους να αγανακτούν, τότε δεν είσαι αγρότης. Είσαι απόστολος της ηδονής.
Γι’ αυτό, αγαπητοί μου συμπολίτες, μην απορείτε με όσα συμβαίνουν και όσα θα συμβούν. Κοιτάξτε αυτό το πρόσωπο στο δελτίο και αναλογισθείτε πως αύριο μεθαύριο θα μπει στο καφενείο ακτινοβολώντας δημοσιότητα. «Τότε κλείναμε την Αθήνα στον πόλεμο για το αφορολόγητο», θα διηγείται στα εγγόνια του.
Πάντως, μην ανησυχείτε. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τρακτέρ δεν πρόκειται να μπουν στην Ηρώδου του Αττικού. Εχουσι γνώσιν οι φύλακες.

 http://www.kathimerini.gr

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Γελοιογραφια του ΚΥΡ


http://i-kyr.gr/wp-content/uploads/2013/12/05-12-13-605x350.jpeg

Σκληρή λύση, αλλιώς τετραγωνισμός του κύκλου! (Αποσπασματα).


 
"Μωραίνει Κύριος Έθνος που βούλεται απολέσαι
Έχουμε χρεωκοπήσει. Δεν υπάρχει ασφαλιστικό σύστημα. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να πληρώσουμε συντάξεις. Και καλύπτει το αύξον κενό τους ο προϋπολογισμός της χρεωκοπημένης χώρας, που αιμοδοτείται από τους εταίρους/δανειστές της. Πώς να στουμπώσει τις μαύρες τρύπες του διαλυμένου ασφαλιστικού; Αυτό το αδιέξοδο ζούμε."
" Τα λεφτά είναι μετρημένα (και λιγότερα με την βαθιά ύφεση) και δεν φτάνουν για να συνεχίσουνε όλοι να παίρνουν όσα έπαιρναν ως τώρα. Συνεπώς, πρέπει να βρούμε περισσότερα λεφτά, κάτι που πλέον αποκλείεται, αφού ο Κουτόφραγκος έκοψε το «Επίδομα στους Έλληνες λόγω της Ιστορικής Μαγκιάς τους». Άρα, αναγκαστικά, θα περικόψουμε τις σχετικές δαπάνες και μάλιστα, όχι οριζόντια, αλλά κατακόρυφα πλέον…"
"Η θεμελιώδης εξίσωση της ανασυγκρότησης
Ας δούμε την θεμελιώδη εξίσωση της εθνικής ανασυγκρότησης. Πρέπει να δημιουργηθούν επιχειρήσεις, άρα και θέσεις εργασίας, για να απορροφηθεί η ανεργία, που είναι σφιχτά συναρθρωμένη με την ύφεση, τη φτώχεια και τη δυστυχία. Για να αναπτυχθεί όλος αυτός ο κύκλος, χρειάζεται να υπάρξει ιδρυτικό κίνητρο για την θέρμανση της επιχειρηματικότητας. Και αυτό έχει ονοματεπώνυμο. Όνομα, Θεσμικό Περιβάλλον φιλικό στην επένδυση. Και επώνυμο, Άρση της Υπερφορολόγησης.
Και πώς θα γίνει η άρση της υπερφορολόγησης, καθόσον ο Κουτόφραγκος έπαψε να είναι χορηγός του Έλληνα 50άρη υψηλοσυνταξιούχου; Τώρα, ακόμα περισσότεροι φόροι είναι η απομένουσα πηγή εσόδων για να ενισχυθούν οι πικραμένοι απόμαχοι της ΔΕΗ/ΟΤΕ/ΗΣΑΠ/καιΣΙΑ! Εδώ κολλάει πάντα ΤΟ Σύστημα, όταν το πιέζει η Τρόικα να λύσει το μεγάλο του αδιέξοδο… Οι φόροι είναι ήδη αποπνικτικοί και η μαύρη τρύπα ζητάει ολοένα και περισσότερα… Και επειδή δεν υπάρχει απατεώνας χωρίς τον απατώμενο, κάποιοι πίστεψαν την πολιτική αλητεία «θα σας αυξήσουμε τις παροχές μειώνοντας τους φόρους». Και τώρα τρώνε αύξηση φόρων με μείωση παροχών. Η ζωή τιμωρεί τη βλακεία, ή έστω τη βλακώδη εθελοτυφλία".

 Η σκληρή λύση
Τα περίφημα «ισοδύναμα», που ψάχνει η κυβέρνηση (η διαρκώς καταπίνουσα κάθε κόκκινη γραμμή που «βάζει»), ας προκύψουν από την κατάργηση των προώρων συντάξεων όλων των πονηρών προνομιούχων. Στοιχεία που κλέψαμε από τη «Δημιουργία Ξανά», δείχνουν πως πάνω από 9 δις ετησίως πάνε σε πρόωρες συντάξεις. Αρχίζοντας από τους 25ρηδες συνταξιούχους (υπάρχουν κι αυτοί!...): 110 εκατομμύρια, 25-50: 466 εκατ., 51-55: 1 δις, 56-60: 3.354 δις, 60-65: 4.176 δις…
Σε πρώτη φάση, λοιπόν, χθες καταργούνται όλες αυτές οι υπάρχουσες συντάξεις, σε όσους είναι κάτω από 25, μετά 50, κτλ, ώσπου να εξευρεθούν τα «ισοδύναμα» που ψάχναμε. Απαλείφοντας το συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε όποιον (πλην ΑΜΕΑ) αδίκως το απολαμβάνει εις βάρος της κοινωνίας… Μόνο έτσι θα δρομολογηθεί διέξοδος! Διαφορετικά θα πνιγούμε όλοι μαζί…"
 http://www.athensvoice.gr/

Carlo M. Cipolla - Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας


Ο πρώτος Βασικός Νόμος της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας υποστηρίζει χωρίς αμφισημίες πως: «Πάντα και νομοτελειακά όλοι υποτιμούν τον αριθμό των ηλίθιων ατόμων που κυκλοφορούν στην κοινωνία».

Πιστεύω ακράδαντα πως η ηλιθιότητα είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των ανθρώπινων ομάδων και κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλη την κοινωνία σύμφωνα με μία σταθερή αναλογία.
Αυτό το γεγονός εκφράζεται επιστημονικά με το Δεύτερο Βασικό Νόμο που αναφέρει πως  «Η πιθανότητα να είναι ηλίθιο ένα συγκεκριμένο άτομο είναι ανεξάρτητη από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό αυτού του ατόμου».

Όπως διευκρινίζεται σαφώς από τον Τρίτο Βασικό Νόμο: «Ηλίθιος ονομάζεται το άτομο που οι πράξεις του προκαλούν ζημίες σε ένα άλλο άτομο ή σε μία ομάδα ατόμων, χωρίς το ίδιο να αποκομίζει κέρδη, ενώ πιθανά να υφίσταται ακόμη και ζημίες». 

Ο Τέταρτος Βασικός Νόμος δηλώνει πως: «Οι μη ηλίθιοι άνθρωποι πάντα υποτιμούν την καταστροφική ισχύ των ηλίθιων ατόμων. Συγκεκριμένα, οι μη ηλίθιοι άνθρωποι συνέχεια παραβλέπουν πως η συναναστροφή και/ή ο συγχρωτισμός με ηλίθια άτομα απαρέγκλιτα αποδεικνύεται μοιραίο λάθος, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή, την τοποθεσία και τις συνθήκες».

Πλήρες κείμενο στο:  http://thalamofilakas.blogspot.gr

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Πραγματική ανατροπή με βαθειά μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


του Στέφανου Μάνου*

Το ξεχαρβάλωμα της Ελλάδας άρχισε με την επικράτηση του Ανδρέα Παπανδρέου στις εκλογές του 1981. Ακολούθησε η συστηματική διάλυση της δημόσιας διοίκησης και του ήθους της διοίκησης, για να μην στέκεται εμπόδιο στον αχαλίνωτο λαϊκισμό των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ. Μία πρώτη συνέπεια του αχαλίνωτου λαϊκισμού ήταν η θεοποίηση του παρασιτισμού σε βάρος της δουλειάς και της προσπάθειας. Απόλαυση και κατανάλωση τώρα, οι συνέπειες …αργότερα. Δάνεια και πάλι δάνεια.
Σήμερα, η προοπτική οριστικής οικονομικής καταστροφής είναι ορατή. Τα τελευταία πέντε χρόνια εξανεμίστηκαν αποταμιεύσεις, μηδενίστηκαν περιουσίες. Επιχειρήσεις έκλεισαν, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους. Η Ελλάδα, μάς έλεγε ο Παπανδρέου, «ανήκει στους Έλληνες». Σήμερα, στην πραγματικότητα ανήκει στους πιστωτές της που την εξουσιάζουν.
Και τώρα συζητούμε για μεταρρυθμίσεις! Και ποιος θα τις κάνει; Εμείς, ο ελληνικός λαός; Μα έχουμε αποδείξει, ξανά και ξανά, ότι δεν έχουμε χορτάσει λαϊκισμό! Είμαστε έτοιμοι να εμπιστευθούμε τον πρώτο αγύρτη που θα μάς τάξει μία ανύπαρκτη εύκολη λύση. Μάς αρέσει να είμαστε βουτηγμένοι σε μια θάλασσα ψεμάτων. Μέχρι την τελική καταστροφή, για την οποία, φυσικά, όταν έλθει, θα φταίνε όλοι οι άλλοι.
Εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια η σημερινή κατάσταση ήταν προδιαγεγραμμένη. Αγνοήσαμε τις προειδοποιήσεις. Περιθωριοποιήσαμε όσους τις έκαναν. Ό,τι δεν κάναμε για είκοσι χρόνια, τότε που οι διορθωτικές κινήσεις ήταν σχετικά πιο εύκολες, πιστεύει κανείς ότι υπάρχει λαϊκό ρεύμα να γίνουν τώρα; Μεταρρυθμίσεις; Κανείς δεν τις θέλει!
Οι πιστωτές, η τρόϊκα, οι θεσμοί –όπως και αν τους λέμε– έχουν καταλάβει την άρνησή μας να αλλάξουμε. Και επειδή μπορούν, όπως περίτρανα φάνηκε με την καλοκαιρινή ατιμωτική συνθηκολόγηση του κ. Τσίπρα, προσπαθούν να μάς επιβάλλουν –συχνά άγαρμπα και αδέξια– αλλαγές που εμείς πρώτοι θα έπρεπε να επιζητούμε. Διότι, έπρεπε τάχα η τρόϊκα να μάς ζητάει ακομμάτιστη διοίκηση; Ή, πιο γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης; Σύγχρονη Παιδεία; Δυστυχώς, όμως, γι αυτές τις αλλαγές που εμείς πρώτοι έπρεπε να θέλουμε, ΔΕΝ υπάρχει λαϊκή πίεση για την πραγματοποίησή τους. Το αντίθετο υπάρχει. Άρνηση, υποκινούμενη από ένα ανόητο και χυδαίο πολιτικό σύστημα.
Ο για δεκαετίες αχαλίνωτος λαϊκισμός, ο συνεχής δανεισμός για άμεση απόλαυση και κατανάλωση, διαμόρφωσαν κοινωνικά αντανακλαστικά και συμπεριφορές που στρέβλωσαν την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Θα έχουμε λοιπόν μεταρρυθμίσεις με το στανιό, που θα μάς επιβάλλουν οι πιστωτές. Άλλες θα είναι σωστές και άλλες λάθος. Καμμία όμως δεν θα είναι με την θέλησή μας. Και αυτό είναι λάθος. Μεγάλο λάθος.
Στις σημερινές συνθήκες, έχουμε ανάγκη από μία αλλαγή, μεταρρύθμιση, που δεν είναι στο τραπέζι με την τρόϊκα. Κανείς δεν μιλά γι αυτήν. Φανταστείτε την σαν μία ένεση ευθύνης. Ένα αντιβιοτικό που μπορεί να σκοτώσει τον λαϊκισμό.
Από πρόσφατο άρθρο του Θανάση Παπανδρόπουλου αντιγράφω: «Η αντιδυτική και αντιφιλελεύθερη Ελλάδα είναι καταδικασμένη στην αφάνεια και στην παρακμή. Ακόμα χειρότερα, είναι ανίκανη να κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια προσαρμογής στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο της ψηφιακής εποχής και των μεγάλων μετασχηματισμών. Ιδεολογικά, η ελληνική κοινωνία έχει καταρρεύσει υπό το βάρος του πτωχευμένου κρατισμού και της διαφθοράς του. Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα έχει σήμερα την κυβέρνηση που τής αξίζει. Κυβερνάται έτσι από μία δράκα γερασμένων πνευματικά και ιδεολογικά ανθρώπων, που νομίζουν ότι μπορούν να διατηρήσουν εν ζωή ένα σύστημα αρπαγής και ανοησίας το οποίο κρατιόταν ζωντανό ελέω εξωτερικών επιδοτήσεων και δανείων». Και συμπληρώνει ο Θαν. Παπανδρόπουλος: «Τα 35 τελευταία χρόνια το σύστημα αυτό απορρόφησε πάνω από 1.00 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και δάνεια και το μόνο που κατάφερε ήταν να …πτωχεύσει! Πρόκειται για μοναδική περίπτωση ανικανότητας και φαυλοκρατίας, αλλά και της άρνησης μιας κοινωνίας και ενός πολιτικού συστήματος να συγκλίνουν προς την πραγματικότητα».
Το χαρακτηριστικό του πολιτικού συστήματος αρπαγής και ανοησίας είναι η συγκέντρωση της εξουσίας στο κέντρο, στην Αθήνα, και εν τέλει στον πρωθυπουργό. Το σύστημα έχει χαρακτηριστεί πρωθυπουργοκεντρικό –ποτέ περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα.
Στο υπερσυγκεντρωτικό σχήμα, ο πολίτης αισθάνεται αμέτοχος, αδύναμος και ανεύθυνος. Πώς μπορεί να συνδέσει στο μυαλό του ο κάτοικος της Κνωσού, για παράδειγμα, τα έξοδα που αποφασίζει το αθηναϊκό κράτος με τους φόρους που πληρώνει; Συνειδητοποιεί ο κάτοικος της Κνωσού ότι οι καθαρίστριες που προσέλαβε η κυβέρνηση τού μειώνουν κατά τι ό,τι τού μένει στο πορτοφόλι; Ακόμη και σήμερα, παρά την οδυνηρή και εξοντωτική φορολογία, εξακολουθούμε να μην αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε περιττή κρατική δαπάνη, κάθε ρουσφέτι, κάθε αχρείαστος διορισμός, έχει άμεσο αντίκτυπο στο πορτοφόλι μας. Διαμαρτυρόμαστε για το αποτέλεσμα (τους φόρους), αλλά ποτέ για τα αίτια που προκάλεσαν τους φόρους (τις δαπάνες). Διαμαρτυρόμαστε έχοντας επίγνωση της ανικανότητάς μας να επηρεάσουμε τις εξελίξεις.
Αυτή την κατάσταση ανημποριάς του πολίτη θέλω να αλλάξουμε. Να αποδυναμώσουμε τον πρωθυπουργό και να ενδυναμώσουμε τους πολίτες. Να αποδυναμώσουμε το κέντρο και να ενδυναμώσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μιλώ για μία ριζική αναδιανομή εξουσίας. Μιλώ για ένα κράτος στο οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι 325 Δήμοι της χώρας και οι 13 Περιφέρειες, θα έχουν πραγματική διοικητική και πραγματική οικονομική αυτοτέλεια.
Οι Περιφέρειες θα έχουν ίδιους πόρους, που συνίστανται σε ανταποδοτικά τέλη, τα οποία αντιστοιχούν στις προσφερόμενες υπηρεσίες, και ίδιο εύλογο φόρο εντός των ορίων του νόμου (ιδίως τέλος επιτηδεύματος, τέλος κυκλοφορίας οχημάτων). Το ύψος των τελών και φόρων και η διαδικασία είσπραξης θα καθορίζονται από τα αρμόδια όργανα των Περιφερειών, εντός όμως του πλαισίου του νόμου. Αντιστοίχως και οι Δήμοι θα έχουν ίδιους πόρους, που συνίστανται σε ανταποδοτικά τέλη, και ίδιο εύλογο φόρο (ιδίως τέλος καταστημάτων, τέλος καθαριότητας και φωτισμού, τέλος κοινόχρηστων χώρων και φόρος ακίνητης περιουσίας).
Κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα καταρτίζει τον προϋπολογισμό του έως το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Επίσης, θα δημοσιεύει σε ειδικό τεύχος του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως περιοδικές τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις για το προηγούμενο τρίμηνο και απολογισμό εντός του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους για το προηγούμενο έτος. Ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων θα γίνεται από Ελεγκτική Αρχή πριν από την δημοσίευσή τους. Οι οικονομικές καταστάσεις των ΟΤΑ θα αναρτώνται υποχρεωτικώς στο Διαδίκτυο. Οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ θα καταρτίζονται μετά από επαρκή δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους των οικείων περιοχών. Ο δημότης θα έχει λόγο για το πώς θα ξοδευτούν τα λεφτά του. Οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ οφείλουν να διασφαλίζουν την δημοσιονομική ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων και την βιώσιμη δημοσιονομική λειτουργία τους. Δεν θα επιτρέπεται ο δανεισμός των ΟΤΑ για την κάλυψη ελλειμματικών προϋπολογισμών και μόνον γνησίως απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες τους από γεγονότα ανωτέρας βίας θα καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Τί αλλάζει λοιπόν; Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικά αυτοδιοικείται. Δεν εξαρτά τις αποφάσεις της από τις θελήσεις του κέντρου και, κυρίως, τα λεφτά του κέντρου. Χρηματοδοτείται, χωρίς δάνεια, αποκλειστικά από τους δημότες της, από τους οποίους τελικά εξαρτάται. Οι δημότες συμμετέχουν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και αποφασίζουν πώς θα ξοδευτούν τα λεφτά που οι ίδιοι θα συνεισφέρουν. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπόλογη στους δημότες. Οι δημότες, όντας κοντά στην δημοτική εξουσία, θα περιορίσουν τις σπατάλες, τις περιττές δαπάνες, τα έργα βιτρίνας. Και αν δεν το κάνουν, αυτοί θα υφίστανται τις συνέπειες και κανένας άλλος. Γι αυτό μίλησα για μία ένεση ευθύνης. Επειδή τα τέλη κυκλοφορίας περνούν και εισπράττονται στις Περιφέρειες και ο φόρος ακίνητης περιουσίας στους Δήμους, θα καταργηθούν οι αντίστοιχοι κεντρικοί φόροι. Το κεντρικό κράτος θα περιορίσει τις δραστηριότητές του με σκοπό να παρέχει εφεξής άριστης ποιότητας και αποτελεσματικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.
Το κράτος θα συντονίζει την οικονομική ανάπτυξη ενθαρρύνοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, με στόχο την διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας.
Περιέγραψα ένα σύστημα που έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά του ομόσπονδου κράτους. Το κράτος επικουρεί τους Δήμους και τις κοινότητες και τους πολίτες που έχουν ανάγκη, αλλά δεν αποφασίζει για θέματά τους. Στους Δήμους και στις Περιφέρειες θα διαμορφώνονται τοπικές πλειοψηφίες που μπορούν να διαφέρουν από τις επιλογές της κεντρικής (πρωθυπουργικής) εξουσίας.
Νομίζουν μερικοί, αφελώς, παραβλέποντας τις εμπειρίες των τελευταίων 40 ετών, ότι η Ελλάδα χρειάζεται για να κυβερνηθεί ισχυρή κεντρική εξουσία. Μα την έχει. Και το αποτέλεσμα της ισχυρής κεντρικής εξουσίας είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας και η αποχαύνωση των πολιτών της. Η ομοιομορφία ήταν πάντοτε το όνειρο των οπαδών του συγκεντρωτικού σχεδιασμού και της κεντρικής, παντοδύναμης δημόσιας διοίκησης. Ομοιομορφία και εξισωτισμός στην Παιδεία, στο μισθολόγιο, στο ωράριο, κ.ο.κ. Ομοιομορφία που σκότωσε την πρωτοβουλία και την πρόοδο.
Η δημοκρατική Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη κεντρική εξουσία, χρειάζεται να δώσει την δύναμη και το κουράγιο, αλλά και την ευθύνη, στους πολίτες να γίνουν πραγματικοί πολίτες για να διαμορφώσουν το μέλλον τους.
* Πρώην υπουργός

http://kourdistoportocali.com

ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvxw8XShSa1mEU8NeRvSnBMhDeE37AIFzf4rYOjrUvKyGddty3tduwiFi_5t1N_EnFZH-zZqD4Pdxq-yovtArSHFQZ-7xVaLRpYh25csqQvq2Q7pMk747bqcjvn4AiDPh9PO2deTFPkBA/s1600/Screenshot_64.jpg

http://dexiextrem.blogspot.gr

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ελλάδα του Μεσαίωνα και της Δεισιδαιμονίας...


Αυτή την Ελλάδα ονειρεύονται ορισμένοι !!!
Όπως ακριβώς ορισμένοι της άλλης πλευράς ονειρεύονται κολεκτίβες και "λαϊκές" κυβερνήσεις για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα , οι φαντασιόπληκτοι , θρησκόληπτοι περιμένουν τον ... Γέροντα να τους πεί το μέλλον...

Η Ελλάδα της καφετζούς ,της χαρτορίχτρας  και του προφήτη ζεί...

Το διαβάζουμε καθημερινά σε εφημερίδες , Sites & Blogs και δυστυχώς ακούμε ακόμα και από αρχηγούς κομμάτων ένα λόγο που παραπέμπει στον Μεσαίωνα...

Και ας μήν υπήρχε τότε Twitter & Facebook...


 http://antilogos-gr.blogspot.com

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

ΑΤΙΤΛΟ


http://lh3.googleusercontent.com/XmONWbaIGTo1uCDzLV9sD1kryGUXvU0kf1HH7zdCYui0-IprSTvZM63bdMtc5BLCl6Cu_ljsR9rrXu14D-6bLQ=s0

ΕΚΑΤΟ ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsjLbR5VSWFqiSLq3BBj0DLZJUwu_ZY5_Xqfy7T9fc6noYJFOOWPCJ6MBQxZdJ_FyYD1kriE051Zr4OqRCpUWIB35_OtHHQTs2AqwXVcXQVLhQGEr0mzw1_0h3W5X8pQsuRi1z0ZsGFsRw/s400/4444.jpg

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΑΪΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ.


Γράφει  ο  Ιωάννης Αυξεντίου

Όταν κάποιος ανοίγει ένα πανεπιστημιακό εγχειρίδιο ιστορίας ή κοινωνιολογίας, μένει έκπληκτος για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα: κατά πρώτο, ποτέ δεν ανιχνεύουν μέσα στην ιστορία μία συνειδητή θέληση που επιδιώκει να διαφθείρει  πνευματικά τον άνθρωπο. Κάτι όμως που το είχε επισημάνει ο πρώτος Ακαδημαϊκός, ο Πλάτωνας. Τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα ερμηνεύονται ως απλές συγκρούσεις οικονομικών συμφροντων ή εξουσίας, καθώς και συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών ιδεών και φιλοσοφικών αντιλήψεων. Κατά δεύτερο, τα διάφορα ρεύματα, στον τομέα της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της οικονομίας, της τέχνης, της ψυχολογίας, ερμηνεύονται πάντα ως προϊόντα των κοινωνικών διεργασιών και του νοητικού αυθόρμητου στοχασμού. Η συνωμοσία που αποσκοπεί συνειδητά να μεταβάλλει την φυσική ροή των πραγμάτων, αποκλείεται εντελώς από το πεδίο ερμηνείας αυτών των πανεπιστημιακών μελετών.


Και όμως, αυτός ο τρόπος ερμηνείας διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα : για παράδειγμα, δεν είναι πολύς καιρός που αποκαλύφθηκε ότι η CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) προώθησε κοινωνικά το ρεύμα της μοντέρνας τέχνης Χωρίς αυτή την κρυφή βοήθεια, αυτό το ρεύμα τέχνης στην Αμερική  θα παρέμενε ως ενασχόληση μιας ασήμαντης ιδιόμορφης μειονότητας καλλιτεχνών. Να λοιπόν πως η δημιουργία ενός κοινωνικού φαινόμενου, οφείλεται στην συνειδητή επέμβαση σκοτεινών κύκλων, δηλαδή συνωμοτών.

Η ίδια λαθεμένη μέθοδος ανάλυσης εφαρμόζεται και στην πολιτική επιστήμη, για παράδειγμα, στις μελέτες που αφορούν το δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης: όλοι οι αναλυτές ασχολούνται αποκλειστικά με το να βρουν καλυτέρους τρόπους δημοκρατικής έκφρασης, την πιο ικανοποιητική διευθέτηση των αντικρουόμενων συμφερόντων, την αποδοτικότερη λειτουργία των θεσμών κλπ. Κανέναν δεν τον απασχολεί το θέμα πως είναι  δυνατή η αγαθή λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος και των δημοκρατικών κοινωνιών, όταν μέσα σε αυτές υπάρχουν  ισχυρές ομάδες πού συνειδητά επιδιώκουν την πνευματική διαφθορά των ανθρώπων. Ομάδες που ακολουθούν στρατηγικές, μεθόδους, τεχνικές.

Αυτή η κατάσταση του Ακαδημαϊσμού  οφείλεται σε δύο αίτια:
 Α) Στην  πεποίθηση  ότι τα κοινωνικά γεγονότα ακολουθούν μόνον  μία μηχανιστική λειτουργία, δηλαδή ιδέες ή συμφέροντα  που συγκρούονται και αλληλεπιδρούν, φυσικές ανθρώπινες τάσεις που εκδηλώνονται με τον ένα ή άλλο τρόπο κλπ. 
Β) Όμως το πιο σημαντικό αίτιο είναι  η  απουσία της ίδιας της έννοιας της πνευματικής διαφθοράς από τα μυαλά των επιστημόνων: τι σημαίνει πνευματική διαφθορά; Τι είναι  κακό; όλα είναι υποκειμενικά. «Τί  ἐστιν ἀλήθεια;» όπως  θα έλεγε ο σύγχρονος Πιλάτος των πανεπιστήμιων. 

Έτσι, το θέαμα  μιας γενειοφόρου ύπαρξης  που δεν είναι ούτε άνδρας ούτε γυναίκα, δεν εμπίπτει στην κατηγορία του κακού, της πνευματικής διαφθοράς, είναι απλώς μία «άλλη εκδοχή ύπαρξης.»
Αυτός είναι ο λόγος που μισήθηκε τόσο πολύ ο Μεσαίωνας: εκείνη την εποχή είχαν την σαφή αντίληψη για το πνεύμα του κακού που δρα μέσα στην ιστορία, ο επιστήμονας του μεσαίωνα έπρεπε πρώτα από όλα να μπορεί να διακρίνει τις ενέργειες αυτού του πνεύματος, και να  τις καταδικάζει .

Τι είναι ο Shabbetai Zevi για τον ακαδημαϊκό; Απλά ένας ψευδομεσσίας, δηλαδή ένας άνθρωπος με ψυχολογικές ψευδαισθήσεις. Και ο Jacob Frank (για τον οποίο έχουμε αναφερθει σε παλαιό άρθρο του Θεόδοτου); ένας ιδιόμορφος μεσσιανιστής με επαναστατικές ιδέες. Μέχρι εκεί φθάνει ο ακαδημαϊσμός. Πέραν αυτών των περιγραφικών κατηγοριών δεν μπορεί να δει ή δεν θέλει να δει.
William Blake, "To φάντασμα ενός ψύλλου"

Όλοι γνωρίζουν τον άγγλο ποιητή και ζωγράφο William Blake (οπαδός ενός μυστηριακού γνωστικισμού), του οποίου το έργο είχε μεγάλη επίδραση στην κουλτούρα εκείνης της εποχής. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ζωγραφικό έργο του που έχει ως τίτλο: «Το φάντασμα ενός ψύλλου». Πρόκειται για την απεικόνιση μίας τερατώδους οντότητας που κρατά  ένα δοχείο με ανθρώπινο αίμα. Αυτό το ζωγραφικό έργο, σε μία πανεπιστημιακή αίθουσα ή σε ένα βιβλίο ορθολογικής ερμηνείας καλλιτεχνικών έργων, θα αναλυόταν ως: «μία συμβολική δημιουργία που αντλεί υλικό από τα βάθη του ασυνειδήτου κλπ, κλπ» .Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν έχει σχέση με την αλήθεια: Ο William Blake ήταν πνευματιστής και έβλεπε αυτά τα  εωσφορικά σκοτεινά  όντα  στην πραγματικότητα, όπως  ο  ίδιος  είχε  ομολογήσει.

Η  έννοια του  πνεύματος  του  κακού,  πρώτα εξαφανίστηκε από τις ακαδημίες  και  μετά  από  την κοινωνία. Χωρίς τον υποκειμενισμό και το υλιστικό πνεύμα , θα ήταν αδύνατη  η  εδραίωση του πνεύματος του κακού.

http://theodotus.blogspot.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πληροφορίες

"Οι μεγάλοι άνθρωποι μιλούν για ιδέες. Οι μεσαίοι άνθρωποι μιλούν για γεγονότα. Οι μικροί άνθρωποι μιλούν για τους άλλους."