Στέλιος Παπαθεμελής
« Των οικιών ημών εμπιπραμένων» κάποιοι άδουν… Αυτή είναι η εικόνα από τη Βαβέλ των Βρυξελλών.
Η διαπραγμάτευση έγινε τελεσίγραφο προς την Ελλάδα. Αλλά οι επιστέλλοντες δεν κατάλαβαν ότι σκάβοντας τον δικό μας λάκκο θα πέσουν και οι ίδιοι μέσα. Μια πρόγευση από το «butterfly effect» μας δίνει το Χρηματιστήριο της Κίνας. Η καθίζηση της κεφαλαιοποίησής του και τα προμηνύματα για παγκόσμια αποσταθεροποίηση (απώλεια εντός ωρών χρηματιστηριακής αξίας =3,2 τρισ. δολ. = 15 φορές το ελληνικό ΑΕΠ,) πρέπει να φρονηματίσει τους αλαζόνες της Ευρωζώνης και να προσγειώσει τους ημετέρους από τον πάντοτε ελλοχεύοντα δονκιχωτισμό.
Ο Πιττακός συμβούλευε πριν έλθουν τα άσχημα οι συνετοί να τα προλαμβάνουν. «Πριν γενέσθαι τα δυσχερή προνοήσαι όπως μη γένηται». Και απαιτούσε ανδρεία για να αποκατασταθούν τα τετελεσμένα χαλεπά. «Ανδρείων δε, γενόμενα ευ θέσθαι».
Το κακό δυστυχώς στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη συντελέσθηκε. Επιβάλλεται και επείγει γενναιότητα για την επανόρθωση. Αναμετρώμεθα με έναν άγριο οικονομικό πόλεμο. Και δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι αυτός «δεν είναι ηπιότερος από μιαν ένοπλη σύρραξη και συνιστά ένα παρατεταμένο βασανιστήριο» (Μαχάτμα Γκάντι).
Βιώνουμε τις ημέρες αυτές την ακραία αποθηρίωση του. Οι επιφανείς Thomas Piketty, Jeffrey Sachs κ.π.α με άρθρο τους σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες (7-7-15) διακωμωδούν την απίστευτη συνταγή των δυναστών μας.
Το δριμύ κατηγορώ τους:
«Το φάρμακο που χορήγησαν το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και οι Βρυξέλλες προκάλεσε αιμορραγία στον ασθενή αντί να θεραπεύσει την ασθένεια(…). Αυτό που ζητούν τώρα από την ελληνική κυβέρνηση είναι να βάλει ένα περίστροφο στον κρόταφό της και να αυτοκτονήσει(…). Η σφαίρα αυτή όμως δεν θα σκοτώσει μόνο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη. Οι παράπλευρες απώλειες θα σκοτώσουν και την Ευρωζώνη ως φάρο ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας, ενώ θα έχουν οικονομικές συνέπειες σε όλο τον πλανήτη»!…
Θα μείνει η αγωνία τους φωνή βοώντων εν τη ερήμω, ή θα φτάσει σε ευήκοα υψηλά ιστάμενα ώτα τα οποία θα αποφασίσουναπορρίπτοντας την τιμωρητική λογική επί τέλους να θωρακίσουν την Ευρώπη πριν αυτή διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη;
Υπάρχει ο ομοιοπαθής ευρωπαϊκός νότος με υπνώττουσες βολεμένες ηγεσίες που δύσκολα παίρνουν τα μηνύματα της ιστορίας.
Όποια και να είναι πάντως η τελική εξέλιξη,ιδίως στην περίπτωση του απευκταίου η ηγεσία και ο λαός μας χρεωνόμαστε αυτογνωσία και αυτοκριτική. Για να μην υποπέσουμε στα ίδια λάθη που μας έφεραν στον γκρεμό.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εξακολουθούμε να ελπίζουμε σε ένα βιώσιμο modus operandi, αμοιβαία επωφελές και για μας και για κείνους, για να μπορούμε απαλλαγμένοι από τον εφιάλτη που μας ταλάνισε αυτά τα πέντε χρόνια, να αφοσιωθούμε στην αναστήλωση του κράτους και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Επείγει μια δραστική αλλαγή του διοικητικού και του παραγωγικού μας μοντέλου. Παράλυτη δημόσια διοίκηση και ακρωτηριασμένη οικονομία πρέπει να βρουν τάχιστα τον δρόμο της εξυγίανσής τους. Η Ελλάς υπέφερε από το κομματικό κράτος. Το σημερινό σχήμα εξουσίας ήρθε λογικά χωρίς δουλείες και υπεσχέθη δουλειές. Επειδή όμως ο ιός του κομματισμού είναι αθάνατος, ο πειρασμός της διαιώνισης του είναι προκλητικός και γλυκύς.
Πρέπει να επιδοθούμε σε έναν υπεράνθρωπο αγώνα για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Είναι αδιανόητο η αξία των εξαγωγών μας να είναι στο μισό της αξίας των εισαγωγών ( 27 δισ. – 47 δισ. ). Εισάγουμε γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα όπου λόγω κλιματολογικών και λοιπών πλεονεκτημάτων έπρεπε να είμαστε υπεραυτάρκεις και εξαγωγείς.
Αν το λεγόμενο επενδυτικό πακέτο Γιουνκέρ των 35 δισ. έχει αντίκρυσμα με τον όρο φωτισμένης και τίμιας διαχείρισής του θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Μεταρρυθμίσεις ασφαλώς χρειαζόμαστε, από απορρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές κοινωνικών δαπανών έχουμε μπουχτίσει.
Τις τελευταίες καυτές ημέρες κάποιοι ένθεν κακείθεν έχασαν την ψυχραιμία τους ευτυχώς σε σχετικώς ελεγχόμενη κλίμακα.
Δεν πρέπει ούδ’ επί στιγμή να μας διαφεύγει ότι οι εξ ανατολών «σύμμαχοι» καραδοκούν και αξιοποιούν ανέκαθεν κάθε στιγμή αδυναμίας μας για την προώθηση του επεκτατισμού τους. Βιαστικές οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εξωτερικών να μοιράσει ΜΟΕ προς πάσαν κατεύθυνση. ΜΚΟ και ΜΟΕ αποδείχθηκαν κατάρα των εθνών.
Εις πείσμα των αλλοπαρμένων εθνομηδενιστών που θέλουν το έθνος μας να πρωτοδημιουργείται το 1830 αυτό έρχεται από τα απώτατα της ανθρώπινης ιστορίας.
«Από τα βάθη φτάνει τους παλιούς καιρούς
βάσανα ξεφορτώνει κι αναστεναγμούς.
Έλα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ
τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο
Χρόνους μας ταξιδεύει δε βουλιάξαμε
χίλιους καπεταναίους αλλάξαμε
Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε
μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε». (Ελύτης ,Τρελοβάπορο /Ποίηση σ. 247)
http://www.antibaro.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου